Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК прие мерки за ограничаване на умишлено добавяните пластмасови микрочастици

Пластмасови микрочастици
(c) European Union, 2023

ЕК прие пакет от мерки, с които се ограничават пластмасовите микрочастици, умишлено добавяни към продуктите. Новите правила, които са по линия на европейското законодателство в областта на химикалите REACH, ще предотвратят освобождаването в околната среда на около половин милион тона пластмасови микрочастици. 

Приетото ограничение ще забрани продажбата на пластмасови микрочастици и на продукти, към които специално са добавени пластмасови микрочастици, освобождаващи се при тяхното използване. В обхвата на ограничението попадат редица продукти, сред които:

  • Гранулираните пълнежни материали, използвани върху изкуствени спортни настилки — най-големият източник за околната среда на умишлено добавени пластмасови микрочастици;
  • Козметичните продукти, при които пластмасовите микрочастици се използват за ексфолиация (микрогранули) или получаване на аромат или цвят;
  • Перилни препарати, омекотители за тъкани, брокат, торове, продукти за растителна защита, играчки, лекарства и др.

Първите мерки, например забраната свободен брокат и свободни микрогранули, ще започнат да се прилагат, когато ограничението влезе в сила след 20 дни. В други случаи забраната за продажба ще започне да се прилага след по-дълъг период, за да се даде време на засегнатите заинтересовани страни да разработят и преминат към алтернативи.

Комисията е поела ангажимент за борба със замърсяването с пластмасови микрочастици, както е посочено в Европейския зелен пакт и в новия План за действие за кръговата икономика. В Плана за действие за нулево замърсяване Комисията определи цел за намаляване на замърсяването с пластмасови микрочастици с 30 % до 2030 г.

Повече информация ще намерите в съобщението за пресата и в документа "Въпроси и отговори".

Данни

Дата на публикуване
25 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България