Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК приветства политическото споразумение по Механизма за Украйна в размер до 50 милиарда евро

Ukrainian flag in front of the Berlaymont building to mark the Ukrainian National Day

Комисията приветства постигнатото днес политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета относно регламент за механизъм за Украйна, предложен от Комисията през юни 2023 г.

Новият механизъм за Украйна ще осигури стабилно и устойчиво финансиране в подкрепа на възстановяването, реконструкцията и модернизацията на Украйна, включително ключови реформи, необходими по пътя на ѝ в присъединяването към ЕС. Общата сума на Механизма за периода 2024—2027 г. е 50 милиарда евро. Тази сума се състои от 17 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и 33 милиарда евро под формата на заеми.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: „Европа ще бъде на страната на Украйна за всеки ден от войната и за всеки ден след това. Това споразумение е важна стъпка напред. Европа е вярна на своята дума. Ще продължим да предоставяме така необходимото финансиране и предвидимост за смелия ни партньор, който се стреми към членство. Целта ни е първото плащане да бъде извършено през март.“

Механизмът за Украйна е структуриран в три стълба: пряко подпомагане на държавния бюджет; инвестиционна рамка за привличане на публични и частни инвестиции за възстановяването и реконструкцията на Украйна; и техническа помощ и други мерки за подкрепа на реформите, както и безвъзмездни средства, покриващи разходите по заеми за правителството на Украйна. Споразумението ще разполага със стабилна рамка за одит и контрол, за да се гарантира защитата на финансовите интереси на ЕС, като същевременно ще се подкрепи по-нататъшното подобряване на системата за вътрешен контрол на Украйна. 

Повече информация е налична в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
6 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България