Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия7 Юни 2022 г.Време за четене 1 мин

ЕК приветства политическото споразумение за адекватни минимални работни заплати за работниците в ЕС

Coronavirus - Portrait pictures of workers in the frontline in Brussels

Европейската комисия приветства постигнатото по-рано днес политическо споразумение между Европейския парламент и държавите — членки на ЕС, за Директивата относно адекватни минимални работни заплати, която тя предложи през октомври 2020 г.

В началото на мандата си председателят на Комисията Фон дер Лайен обеща да представи правен инструмент, с който да се гарантира, че работниците в Съюза получават справедлива минимална работна заплата, и повтори своя ангажимент в първата си реч за състоянието на Съюза на 16 септември през 2020 г. 

С новата директива се създава уредба за адекватността на законоустановените минимални работни заплати, като се насърчава колективното договаряне при определянето на работните заплати и се подобрява реалният достъп на работниците до защита на минималната работна заплата в ЕС.

Адекватните минимални работни заплати са важни за укрепване на социалната справедливост и поддържат устойчиво и приобщаващо икономическо възстановяване. Освен това по-добрите условия на труд и живот са от полза както за предприятията, така и за обществото и икономиката като цяло, тъй като повишават производителността и конкурентоспособността.

Подробности ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
7 Юни 2022 г.