Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Декември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК призовава за ускоряване на ваксинирането, поставяне на бустерни дози, бдителност и бърз отговор на варианта Омикрон

Европейската комисия предлага общ и координиран подход на ЕС за ефективно справяне с предизвикателствата, свързани с новата вълна от COVID-19 в много държави членки през тази есен.

Coronavirus - First vaccinations, Portugal

Европейската комисия предлага общ и координиран подход на ЕС за ефективно справяне с предизвикателствата, свързани с новата вълна от COVID-19 в много държави членки през тази есен.

Бързото нарастване на броя на заразените и подновеният натиск върху болниците налагат предприемането на спешни и решителни действия. Новата потенциална заплаха от варианта Омикрон засилва тези опасения и подчертава колко важно е да се вземат мерки срещу пандемията, за да се постигне напредък към целта за дългосрочна здравна сигурност както в ЕС, така и в световен мащаб.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: През последните няколко седмици много от нас станаха непосредствени свидетели на новата вълна от COVID-19, довела до заразяването на някои от нашите близки приятели, колеги, членове на семейството или любими хора. Бързото увеличаване на броя на заразените подлага на все по-голямо напрежение нашите болници и здравни работници. Към това се добавя и появата на вероятно силно заразния вариант Омикрон, към който трябва да подходим с най-голямо внимание. Убедена съм обаче, че ЕС е на висотата, необходима за справяне с тези предизвикателства. Днес представяме широк набор от действия — от увеличаване на усилията ни за ваксиниране и инвестирането в лечения, до подобряване на наблюдението и профилактиката, през засилване на нашата солидарност в световен мащаб. Междувременно отново настойчиво призовавам всеки от вас: ваксинирайте се, поставете си бустерна доза и спазвайте правилата, за да се защитите.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
1 Декември 2021 г.
Автор
Представителство в България