Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия25 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК разреши първата ваксина за кърмачета срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV)

Ваксина за респираторно-синцитиалния вирус (RSV)

Европейската комисия разреши Abrysvo — първата ваксина за защита на възрастни хора и кърмачета на възраст до шест месеца от заболявания на долните дихателни пътища, причинени от респираторно-синцитиалния вирус (RSV).

Този вид ваксини е особено важен предвид увеличения брой инфекции с RSV в ЕС миналата зима. Ваксината, която сега е разрешена в целия ЕС, ще спомогне за засилване на имунния отговор на вируса. 

Разрешението на ваксината е дадено след строга оценка в рамките на механизма за ускорена оценка на Европейската агенция по лекарствата (EMA). ЕК ускори разрешаването на ваксината поради високия обществен интерес, свързан с профилактиката на RSV-инфекции при деца. 

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду заяви: „Това е първата ваксина срещу RSV, разрешена в ЕС, която освен възрастните хора, вече защитава и кърмачетата още от раждането. В предстоящия есенно-зимен сезон тази ваксина ще помогне да предотвратим сериозни последици от RSV за най-уязвимите граждани - особено децата, при които RSV е водеща причина за хоспитализация. Европейският здравен съюз изпълнява обещанията си за справяне със заплахите за здравето. Очаквам държавите членки да започнат да използват тази първа ваксина в своите национални ваксинационни кампании.“

RSV е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми, подобни на тези при настинка. Повечето хора се възстановяват в рамките на една до две седмици, но RSV може да е доведе до по-сериозни състояния при уязвими хора, включително възрастни и страдащи от белодробни и сърдечносъдови заболявания и диабет. 

Данни

Дата на публикуване
25 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България