Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК ще пристъпи към изплащане на 50 млн. евро на UNRWA и увеличава спешната подкрепа за палестинците

Пресконференция ЕК

Европейската комисия реши да отпусне допълнителни 68 милиона евро в подкрепа на палестинското население, които да бъдат усвоени чрез международни партньори като Червения кръст и Червения полумесец. Това е в допълнение към предвидената помощ в размер на 82 милиона евро, която ще бъде приведена в действие чрез Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) през 2024 г., с което общият размер достига 150 милиона евро. Комисията ще пристъпи към изплащане на 50 милиона евро от пакета за UNWRA следващата седмица.

Освен това Комисията отпусна 125 милиона евро хуманитарна помощ за палестинците за 2024 г. Днес Комисията сключва договори за първите 16 милиона евро.

Както беше посочено на 29 януари, Комисията направи оценка на решението си за финансиране на UNRWA с оглед на много сериозните твърдения, направени на 24 януари, за замесване на няколко служители на UNRWA в ужасяващите атаки от 7 октомври. Комисията взе предвид действията, предприети от ООН, и ангажиментите, които Комисията изиска от UNRWA.

Комисията приветства разследването на Службата за вътрешен надзор на ООН за изясняване на твърденията и поздравява ООН за създаването на независима група за преглед, ръководена от Катрин Колона, която да прецени дали Агенцията прави всичко в рамките на своите правомощия, за да гарантира неутралност и да отговори на твърденията за сериозни нарушения.

След размяна на мнения с Комисията, UNRWA също така посочи, че е готова да гарантира, че се извършва преглед на нейните служители, за да се потвърди, че те не са участвали в нападенията, и че са въведени допълнителни мерки за предотвратяване на подобни рискове в бъдеще.

UNRWA се съгласи да започне одит на Агенцията, който да се проведе от назначени от ЕС външни експерти. Този одит ще направи преглед на системите за контрол, за да се предотврати евентуалното участие на нейния персонал и активи в терористични дейности.

Комисията остава изцяло ангажирана с преодоляването на тежкото хуманитарно положение на палестинския народ, особено в Газа, но и в по-широк план в региона. За тази цел тя ще отпусне допълнителни 68 милиона евро за 2024 г.

Председателят на Комисията Фон дер Лайен заяви: „Подкрепяме палестинския народ в Газа и другаде в региона. Невинните палестинци не следва да плащат цената за престъпленията на терористичната групировка „Хамас“. Те са изправени пред ужасни условия, които излагат живота им на риск поради липсата на достъп до достатъчно храна и други основни нужди. Ето защо тази година увеличаваме подкрепата си за тях с още 68 милиона евро.

Повече информация е налична в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
1 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България