Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия16 Юни 2022 г.Време за четене 1 мин

ЕК внася промени в Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията

Press conference by Věra Jourová, Vice-President of the European Commission, and Thierry Breton, European Commissioner, on the strengthened Code of Practice on Disinformation

Европейската комисия приветства публикуването на укрепен Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията. Подписалите 34 страни, като платформи, технологични дружества и представители на гражданското общество, последваха насоките на Комисията от 2021 г. и взеха предвид поуките, извлечени от кризата с COVID-19 и агресивната война на Русия в Украйна. Укрепеният кодекс се основава на първия Кодекс за поведение от 2018 г., който е широко признат като новаторска рамка в световен мащаб. Новият кодекс определя широкообхватни и точни ангажименти за платформите и промишлеността за борба с дезинформацията и бележи още една важна стъпка към по-прозрачна, безопасна и надеждна онлайн среда.

Заедно с наскоро договорения Законодателен акт за цифровите услуги и подготвяното законодателство относно прозрачността и насочването на политическата реклама укрепеният Кодекс за поведение е съществена част от инструментариума на Комисията за борба с разпространението на дезинформация в ЕС.

Сред 34-те подписали страни са основните онлайн платформи, а именно Meta, Google, Twitter, TikTok и Microsoft, както и различни други участници, като по-малки или специализирани платформи, дружества за онлайн реклама, дружества за рекламни технологии, проверители на факти, представители на гражданското общество или участници, които предлагат специфичен експертен опит и решения за борба с дезинформацията.

Укрепеният кодекс има за цел да се преодолеят недостатъците на предишния кодекс с по-силни и по-подробни ангажименти и мерки, които се основават на оперативните поуки, извлечени през последните години.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
16 Юни 2022 г.