Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Януари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕК започва консултация относно реформата в подкрепа на прехода към чиста енергия на достъпни цени

Соларни панели върху покривите в Брюксел
(c) European Union, 2021

Европейската комисия започва обществена консултация относно реформата на структурата на пазара на електроенергия в Европейския съюз с цел по-добра защита на потребителите от прекомерна нестабилност на цените, подпомагане на достъпа им до сигурна енергия от чисти източници и повишаване на устойчивостта на пазара.

Настоящата система осигуряваше ефективен, добре интегриран пазар в продължение на много години, като позволяваше на ЕС да извлича икономическите ползи от единния енергиен пазар, гарантираше сигурността на доставките и стимулираше процеса на декарбонизация. Системата обаче показа и някои недостатъци. В настоящата криза с произтичащите от нея високи и нестабилни цени на електроенергията икономическата тежест падна върху крайните потребители. Поради това е необходима реформа, за да се защитят по-добре домакинствата и предприятията от високите цени на енергията, да се повиши устойчивостта и да се ускори преходът, определен в Европейския зелен пакт и плана REPowerEU.

От решаващо значение е всички европейци, от големите промишлени потребители до МСП и домакинствата, да се възползват от растежа и от ниските експлоатационни разходи на енергията от възобновяеми източници. Гарантирането на пряк достъп до чиста енергия на достъпни цени за всички потребители ще изисква пазарни инструменти за постигане на по-стабилни цени и договори въз основа на действителните разходи за производство на енергия.

Започналата днес консултация ще подпомогне работата на Комисията по законодателно предложение, като целта е то да бъде представено през първото тримесечие на тази година. Консултацията ще продължи до 13 февруари и е съсредоточена върху четири основни области:

  • намаляване на зависимостта на сметките за електроенергия от краткосрочните цени на природния газ и насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници;
  • подобряване на функционирането на пазара, за да се гарантира сигурността на доставките и пълноценно да се използват алтернативи на газа, като например оптимизация на потреблението и съхранение на енергия;
  • подобряване на защитата и овластяването на потребителите;
  • подобряване на прозрачността, надзора и интегритета на пазара.

Данни

Дата на публикуване
30 Януари 2023 г.
Автор
Представителство в България