Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Юли 2022 г.Време за четене 1 мин

ЕС и Азербайджан укрепват двустранните си отношения, включително енергийното сътрудничество

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Kadri Simson, European Commissioner, to Azerbaijan

Днес в Баку председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон се срещнаха с президента Илхам Алиев и министъра на енергетиката Парвиз Шахбазов с цел укрепване на съществуващото сътрудничество между ЕС и Азербайджан. Председателят на Комисията и президентът на Азербайджан подписаха нов меморандум за разбирателство за стратегическо партньорство в областта на енергетиката.

Понастоящем ЕС и Азербайджан договарят ново всеобхватно споразумение, което ще позволи засилено сътрудничество в голям брой области, включително икономическата диверсификация, инвестициите, търговията и пълното използване на потенциала на гражданското общество, като се подчертава значението на човешките права и върховенството на закона.

След днешната визита в Баку Съветът за сътрудничество ЕС—Азербайджан ще се срещне на 19 юли в Брюксел, за да разгледа цялостните отношения и да обсъди възможни области за бъдещо сътрудничество от взаимен интерес.

Повече информация за намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
18 Юли 2022 г.