Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия19 Януари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС и държавите партньори поставят началото на „Коалицията на министрите на търговията по въпросите на климата“

Плантация в ЮАР
(c) European Union, 2015

Европейската комисия, държавите — членки на ЕС и 26 държави партньори ще поставят началото на „Коалицията на министрите на търговията по въпросите на климата“ — първият световен форум на министерско равнище, посветен на търговията, климата и проблемите на устойчивото развитие. Коалицията ще насърчава глобални действия за окуражаване на търговските политики, които могат да спомогнат за справянето с изменението на климата чрез местни и глобални инициативи.

Коалицията има за цел да изгради партньорства между общностите в областта на търговията и климата, за се набележат начините, по които търговската политика може да допринесе за справянето с изменението на климата. Тя ще насърчава търговията и инвестициите в стоки, услуги и технологии, които спомагат за смекчаване на последиците от изменението на климата и за адаптиране към него.

Важен елемент от програмата на коалицията е да се набележат начините, по които търговските политики могат да подкрепят най-уязвимите развиващи се и най-слабо развитите страни, които са изправени пред най-големите рискове от изменението на климата.

В този политически диалог на високо равнище ще участват министрите на търговията от различни региони и равнища на доходите. В работата на коалицията ще участват гражданското общество, дружествата, международните организации и общностите в областта на климата и финансите.

Коалицията е отворена за всички заинтересовани държави и до момента се състои от над 50 министри от 27 юрисдикции. Четирите ръководители са Еквадор, ЕС, Кения и Нова Зеландия. Останалите участници са: Ангола, Австралия, Барбадос, Кабо Верде, Канада, Колумбия, Коста Рика, Исландия, Гамбия, Япония (външни работи/търговия), Република Корея, Малдивските острови, Мозамбик, Норвегия, Филипините, Руанда, Замбия, Сингапур, Швейцария, Украйна, Обединеното кралство и Вануату.

Коалицията ще предостави политически насоки и ще определи свързани с търговията стратегии за адаптиране към променящите се климатични условия и крайно неблагоприятните метеорологични явления, например чрез производство, разпространение, достъпност и внедряване на благоприятни за климата технологии. Тя ще се съсредоточи върху намирането на свързани с търговията решения на кризата в областта на климата в съответствие с Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (РКООНИК), Парижкото споразумение и целите за устойчиво развитие, като същевременно ще подкрепя продължаващите усилия в тази област в рамките на Световната търговска организация (СТО).

Началото на Коалицията за климата беше официално поставено по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос на 19 януари 2022 г. Целта ѝ е да се определят начините, по които търговията и търговската политика могат да имат положителен принос за настоящата криза в областта на климата. Тя ще бъде форум за политически диалог на високо равнище за насърчаване на международното сътрудничество в областта на климата, търговията и устойчивото развитие.

За повече информация:

Уебстраница на Коалицията на министрите на търговията по въпросите на климата

Изявление на изпълнителния заместник-председател Домбровскис и министри Прадо, Куриа и О'Конър

Данни

Дата на публикуване
19 Януари 2023 г.
Автор
Представителство в България