Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия20 Mарт 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС и международните донори поеха ангажимент за финансова помощ за хората в Турция и Сирия след опустошителните земетресения

Emergency assistance after the earthquake in Turkey and Syria

на международната донорска конференция „Солидарност с хората в Турция и Сирия“, организирана съвместно от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Швеция Улф Кристерсон от името на шведското председателство на Съвета, международната общност пое ангажимент да предостави общо 7 милиарда евро.

Над 60 делегации от Европейския съюз, неговите държави членки и партньори, включително ООН, международни и европейски финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, както и други заинтересовани страни, се срещнаха в Брюксел, за да мобилизират подкрепа за хората в Турция и Сирия след опустошителните земетресения през февруари 2023 г., и за да координират ответните действия в засегнатите райони в двете държави. Сесията за поемане на ангажименти беше председателствана съвместно от комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи от от шведския министър на международното сътрудничество за развитие и външната търговия Йохан Форсел. Комисарят, отговарящ за управлението на кризи, Янез Ленарчич произнесе реч относно последиците от земетресенията и незабавната спешна реакция в Турция и Сирия.

Общият ангажимент, поет на международната донорска конференция, възлиза на сума в размер на 7 милиарда евро, от които 6,05 милиарда под формата на безвъзмездни средства и заеми за Турция и 911 милиона евро под формата на безвъзмездни средства за Сирия. Европейската комисия и държавите — членки на ЕС, както и Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие като „Екип Европа“ поемат над 50 % от размера на общия ангажимент със сума от 3,6 милиарда евро, като Банката за развитие към Съвета на Европа също направи съществен принос в размер на 500 милиона евро под формата на заеми и допълнителни 3 милиона евро под формата на безвъзмездни средства.

Средствата за Tурция ще бъдат използвани за удовлетворяване на хуманитарните нужди и за подпомагане на възстановяването на засегнатите региони. Предварителната оценка на щетите в Турция показва огромни нужди, възлизащи на над 100 милиарда щатски долара поради тежките разрушения на обществената инфраструктура и на жилищните сгради. В рамките на усилията за възстановяване ще се гарантира, че се спазват всички международни стандарти за строителство в сеизмични региони, както и приоритетите на турския Зелен пакт. Средствата за Сирия ще бъдат използвани за удовлетворяване на хуманитарните нужди и за подпомагане на ранното възстановяване и устойчивостта.

За повече информация:

Съобщение за медиите

Уебсайт на международната донорска конференция — Солидарност с хората в Турция и Сирия

Декларация за поемане на ангажименти

Данни

Дата на публикуване
20 Mарт 2023 г.
Автор
Представителство в България