Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия22 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС изпраща още техника и огнеборци в Гърция заради горските пожари

Горски пожари
(c) European Union, 2022

ЕС мобилизира допълнителни ресурси в помощ на гръцките власти в борбата с продължаващите опустошителни горски пожари в различни райони на Гърция.

От днес на път към Гърция са пет противопожарни самолети от Хърватия, Германия и Швеция, един хеликоптер „Блекхоук“, девет водни танка и екип от 58 огнеборци от Чехия от европейския резерв за гражданска защита RescEU. Тази помощ се предоставя в допълнение към въздушните и наземните средства от Кипър и Румъния, които пристигнаха вчера в Гърция.

През последните два дни ЕС разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 специализирани пожарни автомобили, за да помогне на гръцките пожарникари, доброволци и полиция. Освен това програмата на ЕС за сателитно картографиране „Коперник“ вече изготви две карти на засегнатите области, а двама служители от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации също са на път към Гърция.

Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи, заяви: „Това лято мащабът на опустошенията от горските пожари в Гърция е безпрецедентен. В такива моменти бързата помощ от страна на ЕС е от жизненоважно значение. Днес виждаме ползата от удвояването на нашия въздушен флот за гасене на пожари в rescEU. Изразявам дълбока признателност към Хърватия, Чехия, Германия и Швеция за подкрепата им. ЕС поддържа ангажимента си да стои рамо до рамо с Гърция за справяне с опустошителните горски пожари.“

Тази помощ е продължение на отговора на ЕС след като Гърция задейства Механизма за гражданска защита на ЕС миналия месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила.

Данни

Дата на публикуване
22 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България