Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия26 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС осъжда решението на Русия да блокира европейски медии

Жозеп Борел

Изявление на върховния представител Жозеп Борел във връзка с решението на Русия да блокира европейски медии.

ЕС осъжда напълно неоснователното решение на руските власти да блокират достъпа до над осемдесет европейски медии в Русия.

Това решение допълнително ограничава достъпа до безплатна и независима информация и разширява и без това сериозната медийна цензура в Русия. Забранените европейски медии работят в съответствие с журналистическите принципи и стандарти. Те предоставят фактическа информация, включително на руската публика, включително относно незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

За разлика от това, руските канали за дезинформация и пропаганда, срещу които ЕС е въвел ограничителни мерки, не представляват свободни и независими медии. Техните дейности по излъчване в ЕС бяха преустановени, тъй като тези медии са под контрола на руските власти и играят важна роля в подкрепа на агресивната война срещу Украйна.

Зачитането на свободата на изразяване и свободата на медиите е основна ценност за ЕС. Съюзът ще продължи да оказва подкрепа за това, фактическа информация да бъде налична за аудиториите, включително в Русия.

Данни

Дата на публикуване
26 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България