Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия14 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС предприема действия за по-ефективна борба с горските пожари през лятото

борба с горските пожари
© European Union, 2023

В подготовка за предстоящия летен сезон ЕС предприема стъпки за по-ефективна борба с горските пожари и за защита на гражданите и околната среда. Осъществява се предварително позициониране на пожарникари и се сформира флот от противопожарни самолети. 

През цялото 556 пожарникари от 12 държави ще бъдат стратегически позиционирани на ключови места в Европа като Франция, Гърция, Португалия и Испания, в готовност да помагат на местните противопожарни служби. Тази проактивна мярка подчертава стабилността на европейската солидарност за справяне с такива кризи. 

ЕС сформира и специален флот от противопожарни самолети по линия на Европейската гражданска защита и операции за хуманитарна помощ (rescEU) за лятото, състоящ се от 28 самолета и 4 хеликоптера, разположени в 10 държави членки. 

Наред с това Европейската комисия отпусна общо 600 милиона евро за бъдещо придобиване на 12 нови противопожарни самолета – те ще бъдат разпределени между шест държави членки на ЕС. ЕС ще финансира и закупуването на хеликоптери, с които да подсили въздушния пожарогасителен флот. 

ЕС осигурява координиран подход за предотвратяване, подготвеност и ответни действия, свързани с горски пожари, когато те надхвърлят националния капацитет за реакция. Когато мащабът на горския пожар надхвърля капацитета за ответни действия на дадена държава, тя може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Освен това ЕС създаде Европейски резерв за гражданска защита, за да има наличен критичен брой леснодостъпни способности за гражданска защита, които дават възможност за по-силни и съгласувани колективни ответни действия.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите

Данни

Дата на публикуване
14 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България