Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия13 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС удължава търговската подкрепа за Украйна с още една година

автономни търговски мерки

Суспендирането на митата и квотите за внос на украински стоки за Европейския съюз ще бъде удължено с още една година след днешното приемане от Съвета и гласуването в Европейския парламент на 23 април 2024 г. По този начин ЕС отново изпълнява ангажимента си да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Тези така наречени автономни търговски мерки са в сила от юни 2022 г. и са основен стълб на европейската подкрепа за Украйна, като осигуряват жизненоважна помощ за икономиката на страната чрез достъп до пазара на ЕС. Новите автономни търговски мерки ще бъдат в сила от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г.

Мерките отчитат и опасенията на заинтересованите страни от ЕС. За тази цел — и като се има предвид значителното увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г. — обновените автономни търговски мерки съдържат засилен предпазен механизъм, който дава възможност за предприемане на бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави членки. 

Освен това за яйца, домашни птици, захар, овес, царевица и мед се прилага аварийна спирачка, която ще се задейства автоматично, ако обемът на вноса достигне средния годишен внос, регистриран между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г.

Повече информация е налична в съобщението за медиите.

 

Данни

Дата на публикуване
13 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България