Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Hоември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС увеличава хуманитарната помощ за Газа с 25 млн. евро

Газа пресконференция

Като част от продължаващата подкрепа на ЕС за населението в Газа, Европейската комисия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ в размер на 25 милиона евро. С това хуманитарната помощ на ЕС за Газа за тази година нараства четирикратно като достига до над 100 милиона евро.

Новата помощ ще бъде предоставена на хуманитарни организации, които осигуряват животоспасяваща помощ, по-специално водоснабдяване и канализация, здравеопазване, храни и стоки от първа необходимост.

При обявяването на новото финансиране, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Днес мога да обявя, че допълнително увеличаваме хуманитарната помощ за Газа с още 25 милиона евро. По този начин Европейският съюз ще изразходва общо 100 милиона евро за хуманитарна помощ за цивилното население в Газа. Същевременно работим с Израел, Египет и ООН, за да позволим повече конвои в Газа, включително чрез коридори и паузи за хуманитарни нужди.

Обща информация

ЕС предоставя хуманитарна помощ на Палестина от 2000 г. насам.

В заключенията на Европейския съвет, приети на 26 октомври, се призовава за непрекъснат, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп и помощ, за да се достигне до нуждаещите се чрез всички необходими мерки, включително хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди.

ЕС стартира операция за хуманитарен въздушен мост в помощ на хората, засегнати от кризата, с която се улеснява доставката на хуманитарни товари, доставяни от партньори като УНИЦЕФ и други международни организации.

От 16 октомври насам, шест полета, превозващи над 263 тона помощ, достигнаха до Египет. Целта на операциите е да се улесни предварителното разполагане на помощта в подкрепа на бързото предоставяне на помощ на нуждаещите се в Газа.

Наред с това беше задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС, за да се предложи подкрепа за полети за репатриране от Израел.

Данни

Дата на публикуване
6 Hоември 2023 г.
Автор
Представителство в България