Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия8 Декември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

ЕС засилва защитата срещу икономическата принуда

Европейската комисия предложи мощен нов инструмент за противодействие на използването на икономическа принуда от трети държави.

The port of Antwerp

Този правен инструмент е в отговор на факта, че през последните години ЕС и неговите държави членки се превръщат в цел за умишлен икономически натиск. С новия инструмент се укрепва инструментариума на ЕС и ще се позволи на ЕС да се защитава по-добре на световната сцена.

Целта е да се възпрат държавите от ограничаване или заплаха от ограничаване на търговията или инвестициите с цел промяна на политиката в ЕС в области като изменението на климата, данъчното облагане или безопасността на храните. Инструментът за борба с принудителните действия е предназначен да намали напрежението и да предизвика прекратяване на конкретни принудителни мерки чрез диалог като първа стъпка. Всички ответни мерки, предприети от ЕС, ще се прилагат само като крайна мярка, когато няма друг начин за справяне с икономическите заплахи, които могат да бъдат под много форми. Те варират от използваните от някои държави явни инструменти за принуда и търговска защита срещу ЕС през избирателни гранични проверки или проверки за безопасност на храните на стоки от дадена държава от ЕС до бойкоти на стоки с определен произход. Целта е да се запази законното право на ЕС и на държавите членки да вземат политически решения и да се предотврати сериозна намеса в суверенитета на ЕС или на неговите държави членки.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Данни

Дата на публикуване
8 Декември 2021 г.
Автор
Представителство в България