Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия6 Декември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Евробарометър: Европейците демонстрират подкрепа за цифровите принципи

Според специално проучване на Евробарометър, проведено през септември и октомври 2021 г., преобладаващо мнозинство от гражданите на ЕС смятат, че интернет и цифровите инструменти ще играят важна роля в бъдеще. 

Единен цифров пазар

Голямо мнозинство счита, че е полезно Европейският съюз да определи и популяризира европейски права и принципи, за да се гарантира успешна цифрова трансформация.

Резултатите от проучването показват, че повече от осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че до 2030 г. цифровите инструменти и интернет ще бъдат важни в живота им. Над 80% от гражданите на ЕС мислят, че тяхното използване ще им донесе поне толкова предимства, колкото недостатъци. 

Повече от половината (56%) от анкетираните граждани на ЕС изразяват загриженост относно кибератаки и киберпрестъпления като кражба или злоупотреба с лични данни, зловреден софтуер или фишинг. Освен това, повече от половината (53%) от тях изразиха също загриженост относно безопасността и благосъстоянието на децата онлайн, а близо половината (46%) от гражданите на ЕС се притесняват за използването на лични данни и информация от дружества или публични администрации.

Според резултатите от проучването, мнозинството от гражданите на ЕС смятат, че ЕС защитава добре техните права в онлайн средата.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите тук.

Данни

Дата на публикуване
6 Декември 2021 г.
Автор
Представителство в България