Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Септември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейска нощ на учените и инициативата „Изследователи в училищата“: учени се срещат с децата и им разкриват чудесата на науката

Students and medical researchers at the Université Libre de Bruxelles

Европейската нощ на учените — най-голямата европейска проява за комуникация и популяризиране на науката, ще се проведе днес в общо 26 държави, за да покаже разнообразието на европейската научно-изследователска дейност и нейното отражение върху всекидневието на гражданите. Европейската нощ на учените се провежда в няколко държави — членки на ЕС, а също и в държавите, асоциирани към програмата „Хоризонт Европа“.

Проявата, която се посещава от един милион души всяка година в Европа и извън нея, доближава учените до широката общественост и стимулира интереса към научноизследователската кариера, особено сред младите хора. Децата, юношите и семействата ще имат възможност да се запознаят с работата на учените чрез развлекателни и образователни дейности като научни представления, игри, викторини, състезания, изложби и цифрови дейности.

В контекста на Европейската година на младежта Комисията стартира новата инициатива „Изследователи в училищата“, с която ще се насърчи прякото взаимодействие между изследователите, учителите и учениците в началните и средните училища през следващите две години. Този обмен ще им позволи да вникнат по-добре в предизвикателствата пред нашите общества и ще разшири достъпа до науката, технологиите, изкуствата и математиката (STEAM) и научноизследователските дейности. Дейностите по инициативата „Изследователи в училищата“ ще се осъществяват чрез проекти на Европейската нощ на учените и ще включват презентации в училищата, практически експерименти, посещения на лаборатории, игри, дискусии и ролеви игри. През следващите две години инициативата ще достигне до над 2400 училища и ще привлече повече от 224 000 ученици.   

Тези две водещи инициативи, финансирани по линия на действията на ЕС „Мария Склодовска-Кюри“ (МСКД), създават уникални възможности да се покаже конкретно как европейските научни изследвания са жизненоважни за нашето бъдеще и благоденствие и да се изтъкне тяхната роля, по-специално за борбата с изменението на климата, постигането на целите за устойчиво развитие и насърчаването на по-здравословни околна среда и начин на живот за европейските граждани.

За повече информация:

Съобщение за медиите относно Европейска нощ на учените и новата инициатива "Изследователи в училищата"

Повече информация за националните прояви в Европейската нощ на учените

Повече информация за инициативата „Изследователи в училищата“

Повече информация за действията „Мария Склодовска-Кюри и гражданите“

Данни

Дата на публикуване
30 Септември 2022 г.
Автор
Представителство в България