Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейска седмица на спорта от 23 до 30 септември

„Физическата активност допринася за нашето здраве и благосъстояние", заяви комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Младежи играят ръгби по повод Европейската седмица на спорта

По инициатива на Европейската комисия, във Валенсия бе даден стартът на деветото издание на Европейската седмица на спорта - 23-30 септември 2023 г. Инициативата насърчава по-активен и по-здравословен начин на живот за милиони хора в Европа и извън нея, и дава възможност на спортните организации, фирми и експерти да разработят стратегии за увеличаване на участието в дейности, свързани със спорта. Всички, които участват в инициативите, получават възможност да промотират спорта в своите общности. 

Приоритетите и специалните послания на Европейската седмица на спорта през 2023 г. ще бъдат съсредоточени върху участието, приобщаването и иновациите.  

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова заяви: „Физическата активност, била тя плуване, разходка, движение по време на обедната почивка или някакво упражнение в края на деня може да допринесе значително за нашето здраве и благосъстояние. Тази година, в 9-ото издание на Европейската седмица на спорта, ще надграждаме върху успеха и работата на предишните издания на инициативата, за да гарантираме, че нашата страст към спорта може да се предаде на още повече граждани.

От 2015 г. насам Европейската седмица на спорта помага за справяне с обездвижването като насърчава европейците да водят здравословен и активен начин на живот. В седмицата на спорта призоваваме всички да бъдат физически активни, независимо от възрастта, социалния произход или физическата форма (#BeActive). 

Миналата година по линия на Европейската седмица на спорта бяха организирани над 32 000 прояви в 40 държави с участието на повече от 13.2 милиона участници в цяла Европа и извън нея.

Повече информация за проявите тази година можете да откриете на сайта на Европейската седмица на спорта

Данни

Дата на публикуване
24 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България