Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия28 Юни 2022 г.Време за четене 1 мин

Европейски здравен съюз: започване на доставка на ваксини в отговор на епидемията от маймунска шарка

Vaccination

Започва доставката на първите дози ваксини, закупени от Органа за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) на Европейската комисия в отговор на настоящата епидемия от маймунска шарка, като в Испания пристигат първите 5 300 дози от общо 109 090 закупени дози. Това е първата от поредицата от доставки, които ще се извършват редовно през идните седмици и месеци, за да се гарантира, че всички държави членки са готови да реагират на настоящата епидемия от маймунска шарка, като се даде приоритет на най-засегнатите държави членки.

Както при ваксините срещу COVID-19, дозите ваксини се разпределят пропорционално според населението на всяка държава. Както е договорено с държавите членки, тези от тях, в които има по-голям брой случаи (към датата на сключване на договора), се ползват с приоритет за доставки. Ваксините се доставят директно от фармацевтичното дружество на държавите членки. Скоро след днешните доставки за Испания, Португалия, Германия и Белгия ще бъде ред на следващите държави да получат дози. През юли и август ще бъдат извършени още доставки за допълнителни държави членки.

От началото на избухването на епидемията от маймунска шарка Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), заедно с други служби на Комисията и държавите членки, следеше отблизо развитието на епидемията в Европа и подкрепяше усилията за готовност и реакция на всички държави членки. Закупуването и даряването на 109 090 ваксини, произведени от Bavarian Nordic, е само един пример за подкрепата, предоставяна на държавите членки.

За първи път бюджетът на ЕС се използва, чрез програмата EU4Health, за пряко закупуване на ваксини, които да бъдат дарени на държавите членки.

Подробности ще намерите в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
28 Юни 2022 г.