Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия8 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейските политически партии ще подпишат Кодекс за поведение за европейските избори

Европейски избори
© European Union, 2014

Във вторник заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова ще бъде домакин на церемония по подписването на Кодекса за поведение за изборите за Европейски парламент през 2024 г. С подписването на кодекса, европейските политически партии ще се ангажират с поддържането на етични и справедливи практики в своите предизборни кампании. На фона на нарастващата загриженост относно защитата на честността на изборите в Европа от вътрешни и външни заплахи, този ангажимент на политическите партии е от голямо значение.

Заместник-председателят Йоурова, който популяризира инициативата, заяви: „Това споразумение ще спомогне за изграждане на доверие сред гласоподавателите и за повишаване на доверието им в изборния процес. Изборите следва да дават възможност за съревнование на идеи, а не на нечисти манипулативни методи, като например дълбинни фалшификати с ИИ. Поздравявам страните за решението им да предприемат тази допълнителна стъпка към ангажимента им за провеждане на честни кампании.“

Кодексът за поведение ще играе ролята на изчерпателен контролен списък, чрез който политическите партии, кандидатите, медиите и гражданите ще могат да извършват наблюдение на етичното поведение по време на предизборната кампания.

Данни

Дата на публикуване
8 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България