Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия5 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейският научноизследователски съвет предоставя 628 млн. евро на млади изследователи

400 изследователи в началото на своята кариера получават подпомагане по линия на „Хоризонт Европа“.

ЕНС

Европейският научноизследователски съвет (ЕНС) обяви победителите в конкурса за проектни предложения по схемата „Стартови грантове“ за изследователи, които се намират в началото на научната си кариера. Финансирането на стойност 628 милиона евро ще помогне на младите учени да стартират свои собствени проекти, да сформират екипи и да осъществят научноизследователските си идеи.

Финансираните научни изследвания обхващат всички области на научните изследвания — от физиката и инженерството до науките за живота и социалните и хуманитарните науки. Подкрепените проекти включват изследване на атмосферата на Венера за установяване на възможни форми на живот отвъд нашата планета, проучване на паразити, причиняващи малария, както и анализ на начините, по които алгоритмите могат да се използват за управление на работната ръка.

Очаква се благодарение на проектите да се създадат около 2600 работни места за изследователи и докторанти в университети и научноизследователски центрове в 24 държави членки на ЕС и държави, асоциирани към рамковата програма на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“.

Повече информация за проектите ще намерите в съобщението за медиите на ЕНС.

Европейският научноизследователски съвет (ЕНС), създаден от Европейския съюз през 2007 г., е основната европейска финансираща организация за високи научноизследователски постижения. ЕНС финансира творчески изследователи от различни националности и възраст, които осъществяват проекти в цяла Европа.

Данни

Дата на публикуване
5 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България