Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия28 Юли 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейският орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) подписва договор за осигуряване на ваксина срещу пандемичен грип

Influenza vaccination - France

Европейската комисия, посредством своя Орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), подписа с фармацевтичното дружество GSK рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки за Adjupanrix — ваксина срещу пандемичен грип. 12 държави членки и други държави участват в споразумението за съвместното възлагане на обществени поръчки, по силата на което те могат, ако е необходимо, да закупят до 85 000 000 дози ваксини в случай на пандемия от грип.

Стела Кириaкиду, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Готовността е от централно значение при извънредна ситуация в областта на здравето. COVID-19 несъмнено показа това. Днес осигуряваме до 85 милиона дози противогрипна ваксина чрез нашия орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации, за да защитим нашите граждани, в случай че такава извънредна ситуация възникне в бъдеще. Това е истински Европейски здравен съюз в действие. 

Грипната пандемия би била световна епидемия, причинена от нов грипен щам, за който сред човешкото население съществува малък или никакъв имунитет. Въпреки че да се предвиди една грипна пандемия е трудно, важно е да бъдем подготвени.

За повече информация:

Съобщение за медиите относно договора за съвместно възлагане на обществени поръчки за ваксина срещу пандемичен грип

Осигуряване на наличност на доставките и оборудването

Съвместно възлагане на обществени поръчки за медицински мерки за противодействие

Данни

Дата на публикуване
28 Юли 2022 г.
Автор
Представителство в България