Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия2 Февруари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейският план за борба с рака: нови стъпки за подобряване на достъпа до профилактика на рака, ранно откриване, лечение и грижи

Европейската комисия лансира редица нови инициативи заувеличаване на достъпа до профилактика на рака, ранно откриване, лечение и грижи.

World Cancer Day

Преди Световния ден за борба с рака и една година след поставяне началото на европейския план за борба с рака Европейската комисия лансира редица нови инициативи, обявени по време на мероприятието „Осигуряване на равен достъп за всички: ракът при жените — европейски план за борба с рака“. Това мероприятие бе посветено на равенството между половете и конкретни мерки за справяне с рака при жените. Това бе първата от ежегодната поредица мероприятия, посветени на начините за увеличаване на равния достъп на всички до профилактика и грижи при раковите заболявания.

Днес в рамките на плана на ЕС за борба с рака Комисията лансира четири нови мерки за подпомагане на държавите членки за преодоляване на неравния достъп и подобряване на скрийнинга и ваксинацията срещу папиломния вирус, както и за подкрепа на преживелите рак лица:

  • Регистърът на неравенствата при раковите заболявания идентифицира тенденциите и различията между държавите членки и регионите.
  • Препоръката на Съвета относно скрийнинга от 2003 г. ще бъде актуализирана с помощта на покана за предоставяне на данни за онкологичния скрийнинг.
  • Съвместна кампания за ваксинация срещу папиломния вирус ще помогне на държавите членки да повишат обществената осведоменост и познания за папиломния вирус и да насърчат ваксинирането.
  • Мрежата на ЕС на преживелите рак младежи ще засили дългосрочните последващи мерки в плановете за грижи за заболелите от рак на национално и регионално равнище.

Повече информация ще намерите в документа тук.

 

Данни

Дата на публикуване
2 Февруари 2022 г.
Автор
Представителство в България