Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия8 Декември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Европейският съвет по иновациите обявява носителите на наградите „Столица на иновациите“ и „Жени новатори“

Българката Ива Гумнишка печели наградата за "Изгряващ новатор“ на Наградите на ЕС за жени новатори за 2022 г.

Награди за „Жени новатори“ 2022г.

Европейският съвет по иновациите (ЕСИ) обяви носителите на неговите годишни награди за иновации, като наградите се присъждат на градовете Métropole Aix-Marseille Provence и Haarlem, както и на шест водещи жени новатори. Наградите бяха обявени от Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, по време на двудневната среща на върха на ЕСИ.

Всяка от трите носителки на наградата на ЕС за жени новатори ще получи парична награда в размер на 100 000 евро:

  • Rocío Arroyo (Испания), съосновател и изпълнителен директор на AMADIX — компания, предоставяща персонализирани медицински решения за диагностициране на онкологични заболявания.
  • д-р Ciara Clancy (Ирландия), основател и изпълнителен директор на Beats Therapeutics — компания, разработваща технологични решения за овладяване на свързаната с болестта на Паркинсон двигателна симптоматика.
  • д-р Ninna Granucci (Франция), съосновател и президент на Green Spot Technologies — компания, произвеждаща хранителни съставки посредством рециклиране на странични растителни продукти.

В чест на Европейската година на младежта други три жени, изгряващи новатори на възраст под 35 години, ще получат по 50 000 евро парична награда. Една от тях е българката Ива Гумнишка, основател и изпълнителен директор на Humans in the Loop — социално предприятие, което служи като мост между засегнати от конфликти общности и възможности за работа посредством създаването и развиването на дигитални умения.

Humans in the Loop са специализирани в анотация на данни във връзка с компютърното зрение. Социалното предприятие си сътрудничи с проекти в областта на автономното шофиране и полетите, медицинския изкуствен интелект, агротехнологиите и др.

За 5 години съществуване Humans in the Loop са осигурявали дистанционни цифрови работни места и обучение на повече от 900 бежанци и засегнати от конфликти хора в България, Турция, Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Ливан, Португалия и Украйна, от които почти половината са жени.

Вижте какво разказва Ива Гумнишка за себе си и проекта, който й донесе престижната награда

Наградите „Европейска столица на иновациите“

Обявени бяха лауреатите на осмото издание на наградите „Европейска столица на иновациите“, като Métropole Aix-Marseille Provence стана Европейска столица на иновациите за 2022 г. и спечели парична награда в размер на 1 000 000 евро. Наградата „Европейски изгряващ иновативен град“ беше връчена на Haarlem в Нидерландия, заедно с парична награда от 500 000 евро.

С тези награди се отличават дългосрочните усилия на градовете за създаване на среда, която прави възможни и възприема иновациите. Подгласници в категорията „Европейска столица на иновациите“ бяха Espoo (Финландия) и Valencia (Испания), докато Mainz (Германия) и Aveiro (Португалия) се наредиха съответно на второ и трето място в категорията „Европейски изгряващ иновативен град“.

За повече информация:

Наградата на ЕС за жени новатори

Наградите „Европейска столица на иновациите“

Данни

Дата на публикуване
8 Декември 2022 г.
Автор
Представителство в България