Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Oктомври 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Фондовете по политиката на сближаване помагат за модернизирането на железопътния участък Елин Пелин — Костенец в България

Кохезионна политика

Модернизацията на железопътната линия София-Пловдив достигна още един важен етап с церемонията по полагане на камък, която се проведе на 30 октомври 2023 г. в Ихтиман. Този значим проект, насочен към железопътния участък между Елин Пелин и Костенец, обещава да подобри транспортната инфраструктура на България и да насърчи по-ефикасното и устойчиво пътуване с железопътен транспорт.

Проектът "Модернизация на железопътната линия София - Пловдив: жп участък Елин Пелин - Костенец" е част от по-широкия план за обновяване на цялата железопътна линия София-Пловдив — голяма артерия, свързваща два от най-важните градове в България. На събитието присъстваха правителствени служители, органи от ЖП-сектора и заинтересовани страни по проекта, с което беше отбелязано началото на строителството на втория сегмент от този амбициозен проект, който ще стане част от най-дългата тунелна мрежа на Балканския полуостров.

В стремежа си да подобри железопътната инфраструктура на България и да я приведе в съответствие с европейските стандарти, проектът за модернизация на железопътната отсечка Елин Пелин — Костенец представлява важна стъпка към подобряване на железопътната свързаност и принос за развитието на коридора Ориент/Източно Средиземноморие, преминаващ през България.

Основните аспекти на това усилие за модернизация включват инсталирането на най-съвременни системи за сигнализация, разширяването на сегментите на двойния коловоз, подобренията на гарите и пероните, изграждането или обновяването на общо 24 моста и виадукти, модернизирането на железопътната инфраструктура, за да се осигури по-висока скорост, както и изграждането на еднопосочни (двутръбни) тунели с обща дължина от 15.4 километра и осем двупосочни (еднотръбни) тунели с обща дължина 5.48 километра. Тези подобрения не само ще подобрят надеждността и честотата на железопътните услуги, но и ще проправят пътя за по-екологосъобразен вид транспорт, като намалят въглеродния отпечатък, свързан с железопътния транспорт.

Очаква се модернизацията на железопътната линия да стимулира икономическия растеж в засегантите региони, а рационализирането на логистиката и подобряването на свързаността между София и Пловдив ще улесни движението на стоки и хора и ще насърчи търговията и туризма. С проекта също така се подчертава ангажиментът на България и ЕС за прогресивна и устойчива железопътна инфраструктура, която създава солидна основа за по-взаимосвързано и ефективно бъдеще.

Данни

Дата на публикуване
30 Oктомври 2023 г.
Автор
Представителство в България