Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Септември 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Global Gateway: Председателят на ЕК обявява финансиране в областта на правата на жените и на младите хора, продоволствената сигурност, борбата с болестите

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the Global Citizen Festival

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приключи натоварена седмица на дискусии със световни лидери и международни партньори в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, по време на които бяха постигнати редица ангажименти за справяне с настоящата продоволствена криза, утежнена от военната агресия на Русия срещу Украйна и със спешната криза в областта на климата и природата, както и за подобряване на здравето в световен мащаб. По време на фестивала Global Citizen в Ню Йорк председателят Урсула фон дер Лайен изтъкна отново ангажимента на ЕС да помогне на най-уязвимите си партньори да се справят със социалните и икономическите последици от незаконните действия на Русия и да стимулират устойчивите инвестиции в рамките на стратегията на ЕС Global Gateway.

Председателят Урсула фон дер Лайен обеща 715 милиона евро за Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулозата и маларията, с което общият принос на „Екип Европа“ (ЕС и държавите членки) достигна над 4,3 милиарда евроТя обяви също така отпускането на допълнителни средства в размер на 600 милиона евро за справяне със световната криза в областта на продоволствената сигурност в най-уязвимите държави партньори в Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн.

Освен това председателят обяви нов принос в размер на 45 милиона евро за период от шест години за подкрепа в областта на сексуалното и репродуктивното здраве и права, както и на правата на жените по света.

Тя обяви, че удвояването на финансирането от страна на Комисията в областта на биологичното разнообразие в световен мащаб ще доведе до инвестиции в размер на 7 милиарда евро с цел опазване на биологичното разнообразие по света. Освен това председателят обяви, че Европейският съюз подготвя партньорства в областта на горите с пет държави — Уганда, Замбия, Конго, Монголия и Гвиана.

За повече информация:

Съобщение за медиите 

ЕС обявява 715 милиона евро за Глобалния фонд с цел спасяване на милиони човешки животи от СПИН, туберкулоза и малария

Продоволствена сигурност: ЕС предоставя средства на най-уязвимите държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, засегнати от продоволствената криза

Сексуално и репродуктивно здраве и права: ЕС обявява 45 милиона евро за партньорството за доставки на ФНООН

Хуманитарна продоволствена помощ

Global Gateway | Европейска комисия (europa.eu)

 

Данни

Дата на публикуване
24 Септември 2022 г.
Автор
Представителство в България