Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия18 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Годишните доклади на ЕС за Хонконг и Макао констатират влошаване на основните свободи

ЕС публикува годишните доклади за политическите и икономическите събития в Хонконг и Макао за 2022 г.

Hong Kong and Macao
(c) European Union, 2016

Европейската комисия и върховният представител приеха годишните доклади за 2022 г., обхващащи политическите и икономическите събития в Специалния административен район Хонконг и Специалния административен район Макао. 

Докладът за Хонконг показва продължаващото уронване на високата степен на автономност на Хонконг, демократичните принципи и основните свободи, които е трябвало да бъдат защитени поне до 2047 г. Тези събития допълнително поставят под съмнение ангажимента на Китай към принципа „една държава, две системи“. През годината правоприлагащите органи продължиха да извършват арести на основания, свързани с националната сигурност, а свободата на печата намаля значително, като бяха арестувани и редица журналисти. През 2022 г. ЕС беше третият по големина търговски партньор на Хонконг в областта на стоките. 

Докладът за Макао показва нарастващ акцент върху националната сигурност, който носи риск от подкопаване на основните свободи в Макао и подкопаване на принципа „една държава, две системи“ и високата степен на автономност на Макао. През първите 11 месеца на 2022 г. ЕС надмина континентален Китай, за да стане най-големият търговски партньор на Макао по отношение на стоките.

За повече информация:

Хонконг: Годишният доклад на ЕС показва още по-сериозно влошаване на основните свободи

Макао: Нарастващия акцент върху националната сигурност рискува да подкопае основните свободи

Данни

Дата на публикуване
18 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България