Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия30 Mай 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Горски пожари: ЕС удвоява въздушния противопожарен флот на rescEU за лятото на 2023 г.

EU assistance to combat forest fires in France

В отговор на речта на председателя Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза, произнесена през септември миналата година, днес по време на изказването си по повод 10-ата годишнина на Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации комисарят по въпросите на управлението на кризи Янез Ленарчич обяви удвояването на въздушния противопожарен флот на rescEU за тазгодишния сезон на горските пожари.

Въздушният противопожарен флот на rescEU за 2023 г. 

 • Стратегическият резерв в rescEU на противопожарни въздухоплавателни средства включва 24 самолета и 4 хеликоптера от 10 държави членки:
  • два средни противопожарни хидроплана от Хърватия
  • два леки самолета от Кипър
  • два хеликоптера от Чехия
  • два средни противопожарни хидроплана и един хеликоптер от Франция
  • два леки самолета от Германия
  • два средни противопожарни хидроплана, два леки самолета и един хеликоптер от Гърция
  • два средни противопожарни хидроплана и два леки самолета от Италия
  • два леки самолета от Португалия
  • два средни противопожарни хидроплана от Испания
  • четири леки самолета от Швеция
 • Освен това Австрия, България, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения ще изпратят около 450 пожарникари, които ще бъдат предварително разположени във Франция, Гърция и Португалия.

Мерки за предотвратяване и за наблюдение

Вследствие на призивите на министрите от ЕС и на Европейския парламент през 2022 г. Комисията разработи също така план за действие за предотвратяване на горски пожари. Планът за действие е организиран около три цели: 1) подобряване на административния капацитет; 2) повишаване на знанията; 3) увеличаване на инвестициите в действия за предотвратяване на горски пожари.

Като част от плана за действие за предотвратяване днес ЕС стартира нова методика за извършване на партньорска оценка на системите за управление на рискове от горски пожари. Новият инструмент подпомага държавите да оценяват капацитета си за предотвратяване и подготовка за горски пожари и подкрепя обмена на добри практики между европейските държави в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС.

Освен това се създава екип за подкрепа в борбата с горските пожари към Координационния център за реагиране при извънредни ситуации, за да се даде възможност за мониторинг и анализ в почти реално време на ситуацията с горските пожари през периода между средата на юни и средата на септември.

Контекст

Предотвратяването, подготвеността и ответните действия, свързани с горски пожари, вървят ръка за ръка със спасяването на човешки живот, запазването на поминъка и опазването на околната среда. Наличието на опитни експерти в областта на горските пожари, добре обучени пожарникари, информационни технологии и достатъчно налични средства за реагиране е от съществено значение.

ЕС осигурява координиран подход за предотвратяване, подготвеност и ответни действия, свързани с горски пожари, когато те надхвърлят националния капацитет за ответни действия. Когато мащабът на горския пожар надхвърля капацитета за ответни действия на дадена държава, тя може да поиска помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. След като бъде задействан, Координационният център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации координира и финансира помощта, предоставяна от държавите — членки на ЕС, и още девет участващи държави чрез спонтанни предложения. Освен това ЕС създаде Европейски резерв за гражданска защита, за да има наличен критичен брой леснодостъпни способности за гражданска защита, които дават възможност за по-силни и съгласувани колективни ответни действия. Ако извънредната ситуация изисква допълнителна животоспасяваща помощ, се задейства резервът за борба с пожарите в рамките на rescEU, за да се осигури допълнителен капацитет за справяне с бедствия в Европа. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации наблюдава също така развитието на горските пожари с подкрепата на системи за ранно предупреждение като Европейската информационна система за горски пожари, а услугата на ЕС за спътниково картографиране при извънредни ситуации по програмата „Коперник“ допълва операциите с подробна информация от космоса.  

За повече информация:

Въпроси и отговори относно горските пожари: ответни действия на ЕС през 2023 г.

Информационен документ относно подготовката на ЕС за сезона на горските пожари през 2023 г.

Горски пожари

rescEU

Данни

Дата на публикуване
30 Mай 2023 г.
Автор
Представителство в България