Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин27 Януари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Греховете на предците им

Украинско знаме върху унищожен руски танк
(c) European Union, 2022

Прокремълската дезинформационна игра има двойствени окраски. Изминалата седмица ясно показа навика на Русия да си служи с дезинформационни наративи, които вътрешно си противоречат.

Според Кремъл няма противоречие между това да бъдеш могъща суперсила, определена за такава от Бог, и да бъдеш жертва, атакувана от всички. Или да твърдиш, че САЩ, цяла Европа и могъщото НАТО воюват с Русия, а същевременно да определяш западната помощ за Украйна като незначителна. Или да наричаш бъдещето история.

Ролята на жертва изчерпва потенциала си

Прокремълската дезинформация представя нещата под такава светлина, че Русия да изглежда като жертва. Путин демонстрира това с добре режисираните въпроси и отговори, с които отбеляза годишнината от вдигането на обсадата на Ленинград (днес Санкт Петербург) през Втората световна война. Отвъд тежката реторика в стила на кремълския „новговор“, представлението на Путин засегна две важни дезинформационни опорни точки.

На първо място, Русия се вживява в ролята на жертва на западната агресия в Украйна и прави паралели между Холокоста и обсадата на Ленинград, твърдейки, че геноцидът срещу съветския народ е останал ненаказан. Подтекстът на твърденията е ясен: че Западът винаги се е отнасял зле с Русия и е пренебрегвал битката ѝ със злото. А сега, според прокремълските експерти по дезинформация, историята се повтаря в Украйна.

Години наред Кремъл използва тази самоналожена роля на жертва, за да оправдае агресията си срещу предполагаеми заплахи. Като добавка към тези дезинформационни наративи генерал Валери Герасимов, в новата си роля начело на руската военна кампания в Русия, изтъкна екзистенциалната заплаха, пред която е изправена Русия поради подкрепата на Запада за Украйна.

Ролята на жертва върви ръка за ръка с обвинението, че Украйна не иска мир и няма да води преговори с Русия. Това, разбира се, не е вярно, тъй като президентът Зеленски вече изложи своите конкретни идеи и условия за мир.

Бъдещето е история

На второ място, прокремълската дезинформационна екосистема продължава да лежи на славата от съветското минало, отразяваща манията на Путин по историята и особено визията за историческото бъдеще на Русия, която Путин обяви на 24 февруари 2022 г. Едно нещо, което се открои в представянето на Путин в Ленинград, бяха неговите спомени за победите на Русия над Хитлер и Наполеон и нуждата да се запази правилната „историческа памет“ за тези събития. Превод за тези, които не говорят кремълски: историята може да бъде пренаписана, за да предизвика носталгия по славното минало и за да оправдае безпогрешността на решенията, които Кремъл взема в днешни дни. Или по думите на от Джордж Оруел: „Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото“.

Друг пример за опитите на Кремъл да пренапише историята дойде под формата на демонтиране на гробищен паметник, посветен на загиналите финландски герои от Зимната война, премахнат, за да не породи у хората грешно впечатление относно всякаква форма на съпротива срещу авторитарното потисничество.

Както е традиционно, прокремълската дезинформационна екосистема показва добра степен на координация и не толкова високо ниво на изобретателност. Външният министър Сергей Лавров повтори същите дезинформационни наративи за Наполеон и Хитлер по време на годишната си пресконференция за преглед на резултатите от дейността на руската дипломация.

Отново нацисти отвсякъде

Това беше достатъчно за прокремълските специалисти по дезинформация да свържат нещата. Всъщност „Специалната военна операция“ на Русия в Украйна е продължение на Великата отечествена война. Ето защо, за пропитите с дезинформация мозъци в Кремъл звучи логично, Русия да надделее, както го направи Съветският съюз. Следователно Русия би била съвсем в правото си да нанесе удар срещу европейските нации, защото цяла Европа или, по думите на Кремъл, нацистите, сега помагат на Украйна в нейната сатанинска война срещу всичко добро и руско на този свят.

Отвъд обръщането на ролите и превръщането на историческите жертви на нацистката окупация в отмъстителни агресори, решени да извършат геноцид срещу Русия, прокремълските експерти започнаха да търсят нацисти в днешна Европа. Тази седмица върховният представител на ЕС беше в прицела на кремълските пропагандатори. Същото важи и за ръководителя на испанското правителство. А решението на Латвия да бъде солидарна с Естония, като понижи нивото на дипломатическото си представителство в Русия, разбира се, е представено като израз на необуздана русофобия, наподобяващ нацизъм.

Вече сме отразявали в подробности манията на Кремъл с нацистите. Типично за двоемислието на Кремъл, руските пропагандисти продължават да разкриват въображаемите грехове на нашите предци, докато замазват собствените си престъпления.

В търсене на пукнатини все на грешните места

И накрая, прокремълските дезинформационни източници се опитаха и да изложат на показ пукнатини в западното единство по отношение на подкрепата за Украйна. Както обикновено, те разпространиха дезинформационния наратив за загубата на европейски суверенитет и прокараха фалшивото твърдение, че САЩ имат „колониални интереси“ в Европа. Също така опитаха да обрисуват срещите в Давос и Рамщайн като признак за разколебаване на западната подкрепа за Украйна.

Междувременно, докато западните страни се ангажират да изпратят повече тежко въоръжение на Украйна за нейната самоотбрана (каквато е предвидена в член 51 от Устава на ООН), Кремъл представя това като нещо, което би довело до „по-нататъшна ескалация“ или като напразни усилия с оглед сигурното поражение на Украйна. Сякаш самата инвазия на Русия не е ескалация, която застрашава мирното съвместно съществуване на Украйна и Русия. Същите прокремълски медии описаха обсъждания в момента 10-и пакет от санкции на ЕС като безполезен, тъй като не би имал въздействие върху Русия, а европейските дискусии по темата - като знак за липса на единство.

Дори резолюцията на Европейския парламент за трибунал за действията на Русия в Украйна беше представена като слабост и некомпетентност. Явно самоизмамата и самозалъгването на Кремъл са безгранични. Или пък просто са прекарали твърде много време, слушайки собствените си лъжи.

Други теми, които попаднаха в радара на EUvsDisinfo тази седмица:

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
27 Януари 2023 г.
Автор
Представителство в България