Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия8 Mай 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Инициативи на ЕК за по-добра осведоменост за дезинформацията преди изборите за ЕП

Кампания срещу дезинформацията преди изборите за ЕП

Комисията предприе поредица от действия за повишаване на осведомеността относно рисковете от дезинформация, манипулиране на информация и външна намеса с наближаването на изборите за Европейски парламент. 

Заедно с Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA), която обединява 27-те независими национални регулаторни органа в областта на аудио-визуалните услуги, ЕК стартира съвместна комуникационна кампания за информиране на гражданите относно свързаните рискове, насърчаване на критичното мислене и предоставяне на практически съвети за идентифицирането и ограничаването на дезинформацията. 

Изработен е видеоклип на български и на другите официални езици в ЕС, който ще бъде излъчван във всички държави членки.

Комисията също така публикува нов набор от инструменти с практически съвети за учители и преподаватели, които да им помогнат да обяснят дезинформацията и манипулирането на информация на учениците и младите хора и да им дадат възможност да я разпознават и ограничават.

Наред с това е създадена нова уебстраница, която ще представлява единна точка за достъп до цялата информация и ресурси по темата за стратегическата комуникация и противодействието на дезинформацията.

Данни

Дата на публикуване
8 Mай 2024 г.
Автор
Представителство в България