Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Aприл 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Интензивен диалог ЕС-Япония в областта на авангардните материали

Комисар Илиана Иванова

ЕС и Япония ще разработват съвместно съвременни материали, използвани в критични сектори на икономиката.

Началото на засиления диалог между ЕС и Япония в сферата на авангардните материали бе обявено в Токио от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова и зам-министъра на науката, технологиите и иновационната политика на Япония Хироки Матсуо.

Съобщението следва приетото на 27 февруари 2024 г. съобщение на ЕК за авангардните материали в ключови промишлени сектори. Използвани в ключови сектори и приложения, като възобновяема енергия, батерии, сгради с нулеви емисии и др., авангардните материали са ключова базова технология, която е в основата на екологичния и цифровия преход. ЕС и Япония имат водеща роля в световен мащаб в тази технология.

Засиленият диалог между ЕС и Япония в областта на авангардните материали се основава на постигнатите досега успехи в научните изследвания в материалознанието и  разработването на нови материали за замяна на критични метали и авангардни материали за силовата електроника. Тясното сътрудничество датира от Седмата рамкова програма за научни изследвания и иновации (2007—13 г.), която финансира шест проекта с 13,1 милиона евро.

Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: "Новият диалог в сферата на авангардните материали укрепва сътрудничеството ни с Япония в областта на научните изследвания и иновациите. Тези материали са от решаващо значение за прехода ни към екологосъобразно бъдеще. Като обединим сили, можем да постигнем повече и по-бързо. Очаквам с нетърпение резултатите от това ново сътрудничество с Япония."

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите.

 

Данни

Дата на публикуване
3 Aприл 2024 г.
Автор
Представителство в България