Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия20 Февруари 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изграденият със средства от ЕС тунел „Железница“ е пуснат в експлоатация

Тунел "Железница"

„Железница“ – най-дългият и модерен пътен тунел в България, разположен на автомагистрала „Струма“ – е изграден със средства от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Във вторник, 20 февруари 2024 г. се проведе церемонията за пускане в експлоатация на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ в присъствието на представители на българските институции и на Европейската комисия.

„Железница“ е най-дългият и най-модерен досега тунел в България, изграден благодарение на политиката на сближаване на ЕС, съфинансиран със средства в размер на 120 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. и национално съфинансиране. Тунелът, чиято дължина е 2 километра, е оборудван с интелигентна система за управление и дава възможност през него да преминават линейки, пожарни и други специализирани автомобили в случай на аварийна ситуация.

Още снимки от събитието можете да видите на страницата на Представителството във Фейсбук.

На церемонията за откриването на тунела, съветникът по икономическо управление и европейски семестър в Представителството на ЕК в България Марина Кирова заяви: „Европейската солидарност е силна не просто с размера на паричните средства, а с добавената стойност на модернизацията, в която се инвестират. Ползите от тунел „Железница“ са очевидни – повече безопасност и превенция на катастрофи, намаляване вредните емисии. Досега построената част от автомагистрала „Струма“ с близо 580 млн. евро от политиката на сближаване на ЕС подсилва и стратегическото географско значение на България. Магистралата свързва София и Солун, а в по-широк контекст дава възможност за пътна връзка между Хамбург, Германия и Солун, Гърция. Освен това оста България - Гърция може да бъде част от коридорите на солидарността, за превоз на стоки, наложени извънредно заради агресията на Русия срещу Украйна.

Марина Кирова добави, че в бъдеще ЕС ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 1,9 милиарда евро в още мащабни проекти през програмния период до 2027 г.

Съоръжението е част от проекта за автомагистрала „Струма“, лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Магистрала „Струма“, която свързва София и Солун, е важен инфраструктурен обект както за България, така и за целия ЕС. Тя е част от коридора „Ориент/Източно Средиземноморие“ на основната TEN-T мрежа. В по-широк европейски контекст магистралата свързва държавите от Западна и Централна Европа, през които преминава, до Бяло море. 

Благодарение на средствата от ЕС в размер на над 580 млн. евро, през двата програмни периода – 2007-2013 и 2014-2020 г. – бяха завършени лотове 1, 2, 3.1, 3.3, и 4 от автомагистрала „Струма“. Тези инвестиции допринесоха за общия приоритет ЕС и България да бъдат по-свързани и по-близо до гражданите. Лот 3.2 е последната част от мащабния проект, чието завършване предстои през програмния период 2021-2027 г.

Между 2014 и 2020 г. инвестициите по политиката на сближаване спомогнаха за насърчаване на устойчивия транспорт и за премахване на транспортните проблеми в ключовата мрежова инфраструктура. През последните два програмни периода – 2007-2013 г. и 2014-2020 г. – със средства от ЕС в България са финансирани:

  • изграждането на 374.3 км. пътна инфраструктура;
  • обновяването на 1 745 км. пътища;
  • модернизация на 375 км. ЖП-инфраструктура.

До 2027 г. политиката на сближаване ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България. По програма „Транспортна свързаност“ ще бъдат инвестирани 1,9 млрд. евро, от които 1,6 млрд. представляват финансиране от Европейския съюз.

Данни

Дата на публикуване
20 Февруари 2024 г.
Автор
Представителство в България