Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин20 Януари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изместване на фокуса, всяване на параноя, масова продукция на фалшиви заплахи

Kyiv, Ukraine

Докато голяма част от света наблюдаваше с ужас и възмущение съобщенията за руските ракетни атаки срещу Днипро, и други украински градове на 15-16 януари, медийната машина на Кремъл отклони вниманието и предложи друга картина. В 19-минутен военен репортаж централните новини на руската телевизия в събота отделиха само 12 секунди за отразяването на ужасяващата ракетна атака срещу жилищни домове, която отне живота на над 44 цивилни.

Тези 12 секунди бяха изпълнени с общи кадри от трафика в Днипро през нощта. Водещият бързо заяви, че цари объркване около случилото се, но обвини украинските сили, защото имат навика да стрелят по украински цели или са непрофесионални. Той даде за пример твърдението, че те пускат ракетите си на територията на Полша, намеквайки за инцидента от 15 ноември 2022 г., когато украинска противовъздушна отбранителна ракета, прехващаща руска ракетна атака, падна на полска територия. Други кадри от 26 февруари 2022 г. бяха показани, за да объркват и отвличат вниманието. След това водещият бързо продължи с други истории, които включваха триумфални кадри на руските военни сили в град Соледар, лидера на сепаратистите Денис Пушилин говорещ за Донецк, повтаряйки легендата за „неонацистите в Киев“ и материал за това колко е некачествена западната военна техника, особено танковете. Също така сред темите бяха ядрените планове на САЩ срещу Русия и заплахите срещу православната вяра в Украйна. Повече за последното по-долу.

Защо не показват кадри от бомбардировката?

Атаките през уикенда срещу украински градове, включително Днипро, разкриха набор от парадокси. Не е изненада, че прокремълските медии манипулират кадри или пренебрегват очевидни новинарски материали, без да вършат професионална репортерска работа. Но тази седмица манипулацията беше на безпрецедентна висота 11 месеца след началото на войната и след стотици руски ракетни и безпилотни атаки срещу цивилни украински цели.

Медийната машина на Кремъл обикновено не се срамува да показва драматични, кървави кадри. Защо тогава не показа тази бомбардировка и както обикновено, не се похвали триумфално за ударените „националисти“? Твърде тежък ли беше този инцидент? Твърде много цивилни жертви? Но ако вината, както обикновено, се хвърля върху „непрофесионалната украинска противовъздушна отбрана“, тогава защо руската медия не си направи удоволствието да сподели това пред руската и световната публика? Нещо не е както трябва, въпреки че „специалната военна операция“ (каквото е руското кодово название за война) е мащабно отразявана от целия медиен спектър в Русия.

Посланието към Запада: не изпращайте оръжия

Подразбиращото се послание, разпространявано в момента в руските медии и прокремълската екосистема, може да се обобщи като:

– Към Запада: Не изпращайте оръжия. Или Русия ще отвърне с ядрени удари (вижте многото изказвания на Путин за това), или несръчните украинци ще използват оръжията срещу собствения си народ.

– Към руската публика (противоречиво послание): не се притеснявайте, западните оръжия не са качествени. В същото време се присъединете към редиците на онези, които защитават Русия в тази екзистенциална битка за оцеляването на руската държава и култура.

САЩ са вечният враг на Русия

Друга постоянна тема в руската дезинформация е, че „САЩ имат план за унищожаването на Русия“. Тази седмица дозата беше леко увеличена с твърдението, че САЩ са планирали да хвърлят до 300 ядрени бомби върху Съветския съюз и само придобиването на собствена атомна бомба от СССР през 1949 г. е попречило на това. Беше представено така, сякаш току-що се е случило.

Браво на съветската наука! Послание към днешната руска индустрия: бъдете патриоти, изобретявайте! Военизирайте се! За хората, посланието бе още една доза носталгия по Съветския съюз: ценете славата на статута ни на ядрена суперсила! Бъдете нащрек и разобличете скритите агенти на САЩ и Запада. Следователно списъкът с чуждестранни агенти е необходим, за да не се издават важни държавни тайни. В действителност това е евфемизъм за цензура.

Продължаване на разделението

Връщайки се бързо към днешния ден: САЩ и НАТО принуждават Украйна да се бие с Русия. Тази дезинформация е предназначена да провокира множество раздори. Първият търсен разрив е между Украйна и Запада. Вторият е в самата Украйна, сред нейните граждани, понасящи трудностите на войната, и сред нейните – както Кремъл ги нарича – „марионетни лидери, служещи на западните господари“. Вижте също: САЩ тласнаха Украйна към война, твърдението тук, че Западът използва Украйна, за да се бори с Русия и изразходваните огромни суми пари са непостоянни. Според прокремълски издания тази седмица, зловещите планове на Киевските лидери и техните западни господари могат да бъдат обобщени като „ядрени и мръсни“.

Мобилизирай православната вяра и я запали – с лъжи

След Нова година прокремълските медии се обърнаха към религията, като пуснаха истории с апокалиптичен тон. Руската държавна телевизия използва драматични кадри, за да внуши, че руска православна черква във Волинска област в Украйна току-що е била опожарена. Всъщност това бяха стари кадри от пожар през декември 2021 г. в района на Днепропетровск, месеци преди руското нахлуване през февруари. Местните власти във Волин съобщиха, че в нито една църква в района не е регистриран пожар. Вижте тук или тук.

Това фалшиво използване на опожарени църкви отново илюстрира как работят руските държавни медии, припомняйки изфабрикуваната история от юли 2014 г. за почти световноизвестното разпъване на кръст на младо момче в Донбас от украинските сили. Това беше лъжа, изпълнена от руски актьор и заснета от руския Първи канал, целяща да предизвика гняв срещу Киев – вижте нашия разказ тук.

Днес медиите съчетават църковната история с експлозивни твърдения, че украинското правителство подражава на неонацисткия опит да унищожи православната вяра в Украйна. Внушава се, че православието е монопол на Московската патриаршия, докато украинската православна църква се отхвърля като „псевдорелигиозна институция“. Коментатори наляха масло в огъня, твърдейки, че САЩ стоят зад плана за разделяне на църквите и копиране на политиката на Адолф Хитлер, стремейки към „имперска църква“. Прокремълските медии отдавна клеветят Православната църква на Украйна. Вижте примери тук.

Московската патриаршия, която благослави войната, и руското правителство не може да приеме, че Украинската православна църква е пълноценна и автономна църква. Украинската църква получи томос за автокефалия през януари 2019 г. и е официално призната от Вселенската патриаршия и няколко други църкви. Тъй като обаче Кремъл смята Украйна за „изкуствена конструкция и погрешен исторически експеримент на болшевиките, тя не може да има и истинска църква. Това не е нищо друго освен класически империализъм и стремеж към религиозно надмощие през 2023 г.

Заплаха от западна инвазия в Русия и Беларус?

Тази седмица изданията също параноично говореха за западна инвазия. Полша, която е основна мишена на руски държавни и прокремълски атаки с дезинформация, заедно с балтийските държави организирали струпване на войски, което е подготовка за нападение. В екосистемата на Кремъл отдавна се повтаря това безумно твърдение, че Полша иска да анексира части от Западна Украйна (вижте примери тук), но се предполага, че Варшава сега също планира да се насочи и към Минск.

Логичният отговор според Кремъл е да отвърне със съвместно военно учение с Беларус. Така че учението стартира този понеделник с добавеното предупреждение от Минск, че „Беларус също е готова да отговори на евентуални заплахи от Украйна“.

Не се заблуждавайте! Москва иска да измисли правдоподобна военна заплаха за северната част на Украйна, така че или да ангажира украинските сили далеч от южния фронт, или да поднови армейските операции от Беларус, както през февруари миналата година. Уверенията на Москва, че „това са само учения, ние не нахлуваме“, звучат нелепо.

По същия начин: „ние сме готови за мирни преговори, но не със Зеленски“. Вижте нашия прочит тук. Никога не вярвайте на нищо, докато Кремъл не го отрече.

 Също така в радара на EUvsDisinfo тази седмица

  • Бойците на Вагнер са смели и безкористни доброволци, помагащи за освобождаването на Соледар. Не, те са наемници, държани изкъсо под контрола на Кремъл. Войниците на Вагнер се бият за пари, за военна награда или са сред многото вербувани престъпници, които избират да се бият, вместо да умрат в руските затвори. Няма място самоотверженост в ситуация, когато ви кажат да щурмувате напред или да бъдете простреляни в гръб. Военни анализатори оценяват смъртността сред този придатък на руските сили на около 70%.
  • Безумците от ЕС и НАТО кроят световна война и съвместната им декларация е подготовка за агресия срещу Русия. Отново грешно. Декларацията от 10 януари укрепва механизма за колективна отбрана. Този документ не предполага никакви агресивни действия срещу Русия. Нека повторим: Русия нахлу в Украйна и Грузия и подкопава европейската сигурност, като поддържа влияние върху редица замразени конфликти. Никой не е нападал Русия на нейна територия.
  • Световният икономически форум има за цел да намали човешкото население до милиард „малцина избрани“. Това конспиративно твърдение, насърчаващо идеята за намаляване на световното население от сегашните 8 милиарда на 1 милиард, е взето изневиделица без представени доказателства, само за да дискредитира добре известна международна организация и да предизвика гняв срещу „Запада“.

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
20 Януари 2023 г.
Автор
Представителство в България