Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Реч19 Aприл 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление на изпълнителния заместник-председател Домбровскис и на комисар Войчеховски след днешната среща относно вноса на селскостопански продукти от Украйна

Visit of Wang Wentao, Chinese Minister for Commerce, to the European Commission

Днес се срещнахме с представители на петте държави членки, граничещи с Украйна — България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния, както и с представители на Украйна. 

Представихме подробните предложения на ЕС за отстраняване на изразените от тези 5 държави членки опасения във връзка с влошаването на положението на производителите от Съюза за конкретни продукти. Предложеният от Комисията пакет от мерки включва втори транш финансова подкрепа за засегнатите земеделски стопани, извънредни защитни мерки по отношение на ключови продукти и мерки за улесняване на транзита на украинския износ на зърно през коридорите на солидарността. Този пакет може да бъде приет само ако държавите членки отменят едностранните си мерки.  

Подчертахме колко важно е вместо прилагането на едностранни решения бързо да бъде възприет общ подход на ЕС, за да се избегне появата на множество забрани и решения, излагащи на риск вътрешния пазар. 

Комисията взе предвид представените от участниците становища. Съгласихме се през следващите дни да продължим политическите консултации за бързо намиране на решение.

Данни

Дата на публикуване
19 Aприл 2023 г.
Автор
Представителство в България