Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Mарт 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление на комисар Бретон относно оттеглянето на „CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co.“ от процедура за възлагане на обществена поръчка

Тиери Бретон

Комисията взема под внимание оттеглянето на "CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co.", Ltd. от обществена поръчка, организирана от българското Министерство на транспорта и съобщенията. Оттеглянето следва съобщението на Комисията за задълбочено разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии. В резултат на оттеглянето Комисията ще приключи задълбоченото си разследване.

Тръжната процедура за възлагане на обществена поръчка се отнася до закупуването на 20 електрически влака „push-pull“, както и тяхната поддръжка за период от 15 години. Прогнозната стойност на договора е около 1,2 милиарда лева (610 милиона евро).

"CRRC Corporation Limited" (известно като CRRC) е китайски държавен производител на подвижен състав. Той е най-големият производител на подвижен състав в света по отношение на приходите. Производителите на подвижен състав произвеждат локомотиви и вагони, използвани от железопътни оператори, както и подлинии, трамваи и други железопътни возила.

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, заяви: "Само за няколко седмици първото ни разследване съгласно Регламента за чуждестранните субсидии вече даде резултати. Нашият единен пазар е отворен за предприятия, които са наистина конкурентоспособни и са справедливи. Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки за запазване на икономическата сигурност и конкурентоспособността на Европа -- с решителност и бързина."

Данни

Дата на публикуване
27 Mарт 2024 г.
Автор
Представителство в България