Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия1 Oктомври 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление на председателя Фон дер Лайен по повод откриването на междусистемния газопровод Гърция-България

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Bulgaria

Г-н президент Радев, благодаря Ви, че ни поканихте по този наистина специален повод,

Уважаеми президенти,

министър-председатели,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

Проектът за междусистемния газопровод между България и Гърция беше на дневен ред в продължение на повече от десет години. Осъществяването му отне доста време. Началото бе поставено през 2009 г., когато в действителност България беше сериозно засегната от решението на Газпром да спре газовите потоци през Украйна. Беше необходима много решимост за постигането на целта. Изгледахме видеото и разбрахме посланието Ви. Наистина трябва да има много страсти около такъв проект. Днес бих искала да Ви благодаря, както и на ICGB, но също и на последните няколко български и гръцки правителства за постигнатото. Необходима е много издръжливост, много стратегическо търпение. Мисля, че въпреки обратите Вие успяхте. Наистина, както беше изтъкнато, Европейският съюз подкрепи този проект още от първия ден, политически и финансово, с около 250 милиона евро.

Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80 % от природния си газ от Русия, преди последната да реши да започне жестока война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя из основи ситуацията за България и за енергийната сигурност на Европа. А това означава свобода. Това означава прекратяване на зависимостта от руски природен газ. Междусистемният газопровод е достатъчен, за да покрие цялото потребление на газ в България. Това наистина е чудесна новина в особено трудни времена.

Както в България, така и в цяла Европа хората усещат последствията от войната, започната от Русия. Но благодарение на проекти като този Европа ще разполага с достатъчно газ през зимата. Работихме много усилено през последните месеци, за да стигнем дотук. Първата стъпка беше диверсификацията чрез преминаване от руски газ към други надеждни доставчици. Г-н Президент Алиев, през юли бях на посещение при Вас за тази цел. Нашите приятели от Норвегия, САЩ, Алжир и много други държави ни помогнаха в този критичен момент. Икономиите представляваха, разбира се, втората стъпка. Икономии в процеса на запълване на хранилищата, който управляваме заедно. Не бива да забравяме третата стъпка, която е също толкова важна в средносрочен и дългосрочен план, а именно масивните инвестиции във възобновяема енергия – вятърна, слънчева, водна, биомаса, водород и т.н. Както всички знаем тази енергия е собствена, произведена на местно равнище. Благодарение на нея се създават работни места тук и ставаме независими от другите. С други думи: Европа разполага с всичко, от което се нуждае, за да сложи край зависимостта си от Русия. Това е въпрос на политическа воля.

Дами и господа,

Тук искам да отбележа и нещо друго: отново сме в критичен момент. Енергийната криза е сериозна. Дълбоко съм убедена, че можем да я преодолеем, да се справим с нея, въпреки нейната тежест. Това налага обща реакция от Европа, благодарение на която да бъдат намалени разходите за енергия за семействата и предприятията. Това е целта, която трябва да постигнем. Вече предприехме важни мерки за в това направление. Например, вчера всички в Европейския съюз постигнахме съгласие да ограничим изключителните печалби, реализирани от някои енергийни компании, и да използваме тези печалби за подкрепа на уязвимите домакинства и предприятия по целенасочен начин. Всички знаем, че трябва да свършим още работа. А по този начин – и това е моето послание – трябва да защитим основите на нашата икономика, и по-специално нашия единен пазар. Единният пазар е силата на Европейския съюз и действителният източник на неговото благосъстояние. Без общо европейско решение рискуваме сериозно разпокъсване. Затова е от първостепенно значение да запазим равните условия за всички в Европейския съюз и на единния пазар. Както е от първостепенно значение да се избегнат също нарушенията на единния пазар.

Така че задачата пред нас е пределно ясна. Ще направим повече, за да овладеем рязкото покачване на цените на енергията, които отслабват нашата икономика. Трябва да направим това като европейци, задружно и солидарно. Ще обсъдим тази тема след няколко дни в Прага с европейските лидери. Очаквам много от това събитие. Много ми хареса Вашият девиз: „Ако искаш да вървиш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далеч, върви заедно с другите.“ Нека бъдем единни и нека градим нашия енергиен съюз, силен и устойчив.

Благодаря за вниманието.

 

Данни

Дата на публикуване
1 Oктомври 2022 г.
Автор
Представителство в България