Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Декларация2 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Изявление по повод Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите

Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите
(c) European Union, 2023

На 2 август се отбелязва възпоменателния ден на Холокоста над ромите. По този повод председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят, отговарящ за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали заявиха:

"На Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите отдаваме почит на паметта на стотиците хиляди роми, станали жертви на Холокоста, и потвърждаваме усилията и ангажимента си за изграждане на съюз на равенство. Припомняме си, че свободата, на която се радваме днес, е съпроводена с отговорност и изисква действия. Европа има дълг да защитава своите малцинства от расизъм и дискриминация.

Тъй като оцелелите и свидетелите на тези ужаси са все по-малко, сега повече от всякога сме длъжни да пазим спомена за тях и да препредаваме техните истории на поколенията. Ето защо образованието по темата за Холокоста продължава да бъде крайъгълен камък в изграждането на устойчивост и полагането на трайни усилия за борба с антиромските нагласи, антисемитизма, предубежденията и омразата.

Ужасяващата история на Холокоста изисква от нас да изградим и прилагаме всеобхватна система за защита срещу дискриминация, която да способства за зачитането на човешкото достойнство и основните права на всички хора в Европейския съюз. Ето защо Комисията отново призовава всички държави членки да се ангажират със Стратегическата рамка на ЕС за равенство, приобщаване и участие на ромите. Заедно трябва да се противопоставим и да изкореним антиромските нагласи във всичките им форми!"

През 2015 г. Европейският парламент обяви 2 август за ежегоден Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите в памет на 500 000 европейски роми, убити в окупираната от нацистите Европа, което е представлявало най-малко една четвърт от общия им брой по това време. Европейската комисия и държавите — членки на ЕС, поеха ангажимент да работят срещу антиромските нагласи като част от Стратегическата рамка на ЕС за ромите, приета през 2020 г., и Препоръката на Съвета относно ромите.

За повече информация:

Равенство, приобщаване и участие на ромите в ЕС

Стратегическа рамка на ЕС за ромите

Данни

Дата на публикуване
2 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България