Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия27 Aприл 2022 г.Време за четене 1 мин

Изявление за медиите на председателя Фон дер Лайен

"Единственият автентичен текст е този на произнесената реч"

Съобщението на Газпром, че едностранно спира доставките на газ за някои държави — членки на ЕС, е още една провокация от Кремъл. Не е изненадващо обаче, че Кремъл използва изкопаемите горива в опит да ни изнудва. Това е нещо, за което Европейската комисия вече се подготвяше в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран.

Първо, ще гарантираме, че решението на „Газпром“ има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители. Днес държавите членки заседаваха в Координационната група по природния газ. Полша и България ни информираха за ситуацията. Както Полша, така и България вече получават газ от своите съседи от ЕС. Това показва, на първо място, огромната солидарност между нас, но също така и ефективността на минали инвестиции, например в междусистемни връзки и друга газова инфраструктура. Комисията също така ще засили работата си с така наречените регионални групи от държави членки, които могат да действат най-непосредствено в солидарност помежду си. Това ще смекчи въздействието при евентуални прекъсвания на доставките на газ.

Второ, ще продължим да работим за гарантирането на достатъчно доставки и съхранение на газ в средносрочен план. Нашият план за действие REPowerEU ще спомогне за значително намаляване на зависимостта ни от руските изкопаеми горива още тази година. Постигнахме също така споразумение със САЩ за осигуряването на допълнителен внос на ВПГ както тази година, така и през следващите. Работим в тясно сътрудничество с нашите държави членки, за да осигурим алтернативни доставки на газ и от други партньори. В дългосрочен план REPowerEU ще ни помогне да преминем към по-надеждни, сигурни и устойчиви енергийни доставки. В средата на май ще представим плановете си за ускоряването на екологичния преход. Всяко евро, което инвестираме във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, е авансово плащане за бъдещата ни енергийна независимост.

Този най-нов агресивен ход на Русия е още едно напомняне, че трябва да работим с надеждни партньори и да изградим енергийната си независимост. Комисията е в контакт с френското председателство. Приветствам плановете му да свика среща на министрите на енергетиката от ЕС възможно най-скоро. Днес Кремъл отново се провали в този опит да посее разделение между европейците. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа ще приключи. Европа върви напред по въпросите на енергетиката.

Данни

Дата на публикуване
27 Aприл 2022 г.