Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия12 Февруари 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Как се опитва да ни манипулира кремълският апарат

Как се опитва да ни манипулира кремълският апарат
EUvsDisinfo

Първият доклад относно чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство бе публикуван в началото на февруари и може да бъде свален от тук. Документът, подготвен от Европейската служба за външна дейност, предлага обща рамка за противодействие на заплахите, идващи отвън. Той също така предлага на вниманието ни някои любопитни детайли относно поведението на агентите, стоящи зад тези заплахи.

Настоящата статия се концентрира върху прокремълската екосистема и показва някои от най-често срещаните техники за манипулиране, тактики и процедури, които са идентифицирани в доклада.

Ключови констатации

Непровокираната и необоснована руска инвазия в Украйна заема голяма част от доклада. Други ключови теми, засегнати в него, включват нарастващото руско влияние, атаките над държавни служители, раздуването на енергийната криза и прокарването на конспиративни теории за биологични и ядрени оръжия. Всички тези теми са се появявали нееднократно в публикациите и базата данни на EU vs Disinfo.

Подкрепата за руската инвазия в Украйна се очертава като основен двигател за манипулирането на информация, като 60 от случаите, описани в доклада, се отнасят именно до нея. Целта е била и си остава това да разсее целевата аудитория, да отклони вината или да насочи вниманието на публиката към нещо напълно различно. Например, прокремълските издания често унижават противниците си или използват Уотабаутизми*.

Докладът също така разкрива, че дезинформацията и другите техники за манипулиране на информация рядко се появяват само на един-единствен език. В анализираните данни се срещат поне 30 различни езика, включително 16 официални езика на ЕС. Що се отнася конкретно до прокремълската екосистема, най-често използваните езици са руски и английски.

Многоезиков подход се наблюдава например при манипулиране на информационното пространство по темата за енергийната сигурност. Публиката в цяла Европа е обект на манипулация на собствения си език, включително на немски, френски, испански и др.

Наличните данни показват и известна доза сътрудничество между руските и китайски опити за манипулиране на информация. Така например, манипулацията, подета от китайската екосистема и в последствие раздухана от китайски дипломатически профили и държавни канали, достига до руската екосистема, където се използва и разпространява повторно.

Случва се и обратното, като китайски държавни медии и дипломати раздухват материали, идващи от руската екосистема за манипулиране на информация.

Най-често срещани техники за манипулиране

Според анализираните данни за манипулиране на информация и разпространяване на дезинформация най-вече се използват изображения и видео. Освен това, за да се постигне допълнително покритие и въздействие, манипулативното съдържание често се публикува кръстосано (т.нар. cross-posting) в различни платформи, общности и групи.

Руските дипломатически канали са важна част от тази екосистема, като разпространяват и засилват дезинформацията. През юни 2022 г. един такъв руски канал разпространява дезинформация относно продоволствената сигурност. EUvsDisinfo бързо развенча този наратив.

Агентите, стоящи зад информационната заплаха, използват комбинация от различни похвати и тактики. Официалните дипломатически профили в социалните мрежи, например, са използвани за атаки и принизяване на достоверни източници и неприятели. Често за тези атаки се използва снимково и видео съдържание, включително изфабрикувано такова. Скорошен пример за това е прокремълската атака срещу военната мисия на Европейския съюз за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна.

Един от основните подходи е да се имитират легитимни и доверени лица или организации. Руските агенти се представят за различни легитимни медийни източници като сатирични списания, международни медии и европейски институции и политици.

Мотивите зад тези действия са да се присвои легитимността и авторитетността на тези личности и организации с цел да се манипулира публиката, която им има доверие. Един пример за използването на този подход идва миналата година, когато прокремълски разпространители на дезинформация се представят за западни издания, за да нападнат Украйна и президента ѝ Владимир Зеленски.

Противодействие на злонамерени наративи и поведение

Докладът предоставя ценна информация за тактиките, похватите и процедурите, които Русия и Китай използват, за да манипулират информационното пространство. Тези констатации допълнително ще подпомогнат и насочат глобалните усилия за справяне с дезинформацията и манипулирането на информация. Разбирането на манипулативното поведение върви ръка за ръка с разкриването и изкореняването на подвеждащите наративи и екосистемите за чуждо вмешателство и манипулиране на информация, с които Русия и други играчи си служат със злонамерени цели. 

Свалете пълния доклад и се потопете в черните изкуства, които се опитват да манипулират и отровят нашата информационна среда и умове ни.

 

* Уотабаутизмът (от англ. Whataboutism) е риторичен похват, с който се цели прехвърляне на вината върху опонента (или трето лице), като обикновено се сменя темата на дискусията и се посочват предполагаеми негови грешки или престъпления. Използва се за омаловажаване на критиката срещу собствените възгледи или поведение, като се дава пример с несвързани или неприложими към случая събития или проблеми.

 

Източник: EUvsDisinfo

Данни

Дата на публикуване
12 Февруари 2023 г.
Автор
Представителство в България