Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия3 Юли 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Канада се присъединява към програмата „Хоризонт Европа“

Канада - „Хоризонт Европа“

Канада се присъединява към разрастващата се група държави извън ЕС, които са част от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“. Чрез тази стъпка канадските изследователи и организации ще работят със своите колеги от ЕС по широкомащабни проекти за справяне с глобалните предизвикателства в ключови области.

Споразумението между ЕС и Канада се подписва днес от комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова и министъра на иновациите, науката и промишлеността на Канада Франсоа-Филип Шампан.

Комисар Иванова заяви: „Предизвикателствата, пред които сме изправени, са глобални, следователно трябва да работим заедно, за да се справим с тях. Сърдечно приветствам Канада в програмата „Хоризонт Европа“. С тази стъпка укрепваме връзките на ЕС с доверени партньори, които имат солидна научна база и убедителна поредица от резултати в изследванията и иновациите. Сега можем да дадем на най-блестящите ни умове възможността да се обединят и да работят по съвместни решения за бъдещето.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо обявиха приключването на преговорите за асоциирането на Канада към стълб II на „Хоризонт Европа“ на срещата на високо равнище между ЕС и Канада на 24 ноември 2023 г. Днес те приветстваха съобщението чрез съвместно изявление.

Канада е асоциирана към стълб II на „Хоризонт Европа“, който финансира съвместни научноизследователски проекти и е насочен към климат, енергетика, цифрова икономика и здравеопазване. Канадските субекти вече могат да участват в научноизследователски консорциуми на световно ниво и ще могат да бъдат финансирани пряко от програмата, а Канада ще участва със свой принос към нейния бюджет.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите.

Данни

Дата на публикуване
3 Юли 2024 г.
Автор
Представителство в България