Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия24 Юни 2024 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Комисията приветства приемането от Съвета на 14-ия пакет санкции срещу Русия

Санкции срещу Русия

Европейската комисия приветства приемането от Съвета на 14-ия пакет санкции срещу Русия, който отговаря на нуждите и констатациите на терен и обхваща въпроси, свързани с правоприлагането. Тъй като руската агресия срещу Украйна продължава, ЕС остава решен да продължи да предприема действия за допълнително намаляване на източниците на приходи и капацитета на Русия да води война. Новият пакет мерки изпращат ясен и силен сигнал за единството на ЕС и за подкрепата на ЕС за Украйна и нейния народ. 

Пакетът съдържа важни нови мерки, свързани с енергетиката, насочени към втечнения природен газ и такива, насочени към плавателни съдове, които са в помощ на войната на Русия. 

За първи път ЕС прие мярка, насочена към конкретни плавателни съдове, допринасящи за войната на Русия срещу Украйна, които са обект на забрана за достъп до пристанища и забрана за предоставяне на услуги. 

Новият санкционен пакет значително засилва финансовите и санкции, като въвежда забрана за банките от ЕС извън Русия да използват системата за финансови съобщения SPFS, която е руският еквивалент на SWIFT. Той също така позволява на Съвета да изготви списък на банки на трети държави, които не са руски, свързани с такава система; на тези банки ще бъде забранено да извършват стопанска дейност с оператори от ЕС. 

Тъй като Русия непрекъснато търси начини за заобикаляне на санкциите, ЕС преразгледа и коригира своите стратегии. За да се ограничи допълнително възможността на Русия да има достъп до стоки и технологии с ограничен достъп, този пакет съдържа няколко мерки, предназначени да засилят спазването на изискванията от страна на частния сектор, да подпомогнат правоприлагането от страна на националните компетентни органи и да възпрепятстват заобикалянето на санкциите.  

Новият пакет включва и мерки, които защитават демократичните процеси и се борят с руската намеса, като например забрана политическите партии да получават финансиране от руската държава.

Повече информация ще намерите в съобщението за медиите и в документа „Въпроси и отговори“, който ще бъде наличен след публикуването на пакета санкции в Официалния вестник на ЕС.

Данни

Дата на публикуване
24 Юни 2024 г.
Автор
Представителство в България