Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин4 Aвгуст 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Купуване на приятелство и заблуда на обществото

Руското правителство се стреми да убеди света, че войната е мир, свободата – робство, а невежеството – сила.

How to buy friends and deceive people
Russia-Africa Summit 2023
(c) EUvsDisinfo

Лятото е в разгара си, но почивка за контролираните от Кремъл манипулатори на информация не се очертава… Незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна изобщо не върви по план и на този фон руското правителство предприема офанзива да убеди света с мек тон, че войната е мир, свободата – робство, а невежеството – сила.

Миналата седмица Кремъл беше домакин на 2-рата среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, на която присъстваха едва 17 държавни глави от африкански държави – с 43-ма по-малко от предишното издание на срещата, което се проведе през 2019 г. в Сочи на Черно море. Тогава Кремъл пое редица гръмки ангажименти в стил „цветя и рози“ към африканските лидери. От днешна гледна точка най-видимите „резултати“ от тези обещания се оказват поредицата зверства, насилие, грабежи и дезинформация, извършвани в Африка от подкрепяните и финансирани от Кремъл сили на ЧВК „Вагнер“.

Про-кремълските информационни манипулатори не изпуснаха добрата възможност, която срещата им предостави и вдигнаха подобаващ медиен шум. На 26 юли – точно в деня, в който започна превратът в Нигер и един ден преди началото на срещата на върха Русия-Африка, във Facebook беше качена снимка на Евгений Пригожин (незасичан официално в Русия след опита си за бунт през юни) с Фреди Мапука, посланик на Централноафриканската република. Светкавично още 10 други канали във Facebook и 30 в Telegram разпространиха снимката с различни текстове към нея. В някои постове се твърдеше, че Пригожин провежда срещи с висши държавни и военни служители от Централноафриканската република, Мали и Нигер, а други намекнаха, че ЧВК „Вагнер“ се готви за мисия конкретно в Нигер.

С това не се изчерпа цялото внимание, което „Вагнер“ получи, или по-скоро си изпроси. На следващия ден официалният канал на групировката „Вагнер“ в Централноафриканската република, @officersunion, публикува в Telegram съобщение със снимка, за която се твърди, че показва демонстрация в подкрепа на „Вагнер“, провела се в Мали. Няколко часа по-късно същият профил публикува друго подобно съобщение, придружено с видеоклип, показващ също протестиращи – този път в Буркина Фасо. Същата вечер @officersunion качи и съобщение със снимка от трети протест в подкрепа на „Вагнер“, за който се твърди, че се е състоял в Централноафриканската република. Редица акаунти в Telegram, свързани с „Вагнер“, разпространиха масово тези публикации и получиха над четвърт милион гледания само в първите 24 часа от поместването им.

Трябва да се отбележи, че кампанията започна приблизително по същото време, когато беше публикувано приписвано на Пригожин аудио изявление, в което се твърди, че той подкрепя преврата в Нигер и обявява, че хиляда наемници от „Вагнер“ са готови да отидат в Африка в подкрепа на новата администрация.

За вас зърно няма, приятели

Един от най-актуалните въпроси в центъра на срещата на върха Русия-Африка беше продоволствената сигурност и по-точно Черноморската инициатива за зърното, която гарантира безопасното транспортиране на зърно извън региона. Както всички добре знаем, уговорката приключи на 17 юли, защото Русия се оттегли от инициативата. В тази статия екипът на EUvsDisinfo описа дирижираната от Кремъл дезинформация около Черноморската инициатива за зърното.

В Санкт Петербург Путин се опита да изолира Украйна от сделката за зърното и да спечели сърцата и умовете на африканците като обеща на шест африкански нации до 50 000 тона безплатно зърно през трите месеца след изтеглянето на Русия. Нека поставим нещата в контекст: към юли 2023 г. чрез Черноморската инициатива за зърното, преди Русия да я блокира, са били изнесени почти 33 милиона тона зърно и други хранителни продукти. Предложението на Путин се разминава с това, което мнозинството участници се надяваха да получат; и след двата дни срещи, африканските лидери си тръгнаха от Русия без нова зърнена сделка.

За да оправдае оттеглянето на Русия от Инициативата, Кремълският апарат за манипулиране на информацията продължи да настоява, че сделката се била превърнала в бизнес, пълнещ джобовете на Запада за сметка на нуждаещите се страни. Това измамно твърдение не е подкрепено с никакви доказателства и е част от по-широка дезинформационна кампания, атакуваща Инициативата. Цялата тази фалшива поза има за цел да прехвърли вината за глобалната продоволствена криза от Русия върху ЕС и други западни държави. Можем да бъдем почти сигурни, че Кремъл ще продължи цинично да използва продоволствената сигурност като оръжие.

Ето и още теми в тазседмичния преглед на дезинформацията:

  • „News Front“ – издание, ръководено от Федералната служба за сигурност на Кремъл (ФСБ) – извърта реалността досущ като по Оруел с твърдението, че Русия никога не била отхвърляла мирно решение на „ситуацията“ в Украйна. Този флагрантно повтарян от Кремъл дезинформационен наратив цели да спечели подкрепа за войната на Русия срещу Украйна. Русия дори не се опитва да скрие плановете си да окупира части от Украйна – от Донбас до границата с Молдова.
  • След като RT и неговите издания на регионални езици попаднаха под санкциите на ЕС заради подкрепата им за войната срещу Украйна, контролираните от Кремъл дезинформатори не спират да търсят заобиколни начини да достигнат до публиката в ЕС. Те са създали нарочен медиен канал за испаноговорящи под името „Ahi Les Va!“. Наскоро изданието публикува материал, в който твърди, че изборите в Испания всъщност нямали значение, тъй като „в Конгреса няма евроскептични партии или опозиция срещу НАТО – нито вляво, нито вдясно“. Това послание е комбинация от дезинформационните кампании на Кремъл срещу демокрацията и суверенитета. Нито една от големите партии в Испания с парламентарно представителство не е изразила подкрепа за бруталната инвазия на Русия в Украйна, а този дезинформационен разказ има за цел да дискредитира демократичната система на Испания като внушава, че резултатът от гласуването няма значение и че истинските решения се вземат другаде.

Източник: EUvsDisinfo  

Данни

Референция
How to Buy Friends and Deceive People (Disinformation Review)
Дата на публикуване
4 Aвгуст 2023 г.
Автор
Представителство в България