Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Бюлетин23 Юни 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Лъжец, хванат в крачка

Путин прекъсва презентацията на гостуваща африканска делегация и се впуска в приспивен и изпълнен с лъжи монолог. Прекъсване, което – метафорично казано – постави Путин в ситуацията на лъжец, хванат в крачка.

PANTS ON FIRE
EUvsDisinfo

Делегация от африкански лидери от Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго, Коморските острови и Южна Африка започна обща мисия в Киев и Санкт Петербург в търсене на възможности за съгласуване на мерки за изграждане на доверие между Украйна и Русия.

Посещението на делегацията съвпадна с изстрелването на руски ракети срещу Киев. А руското ръководство направи пред делегацията една изтощителна демонстрация на дезинформация и бягство от истината.

Ново лице със същото поведение

Миналата седмица съобщихме как френското външно министерство разкри разтърсващи нови доказателства за елементите на т.нар. Операция „Двойник“ (Doppelganger) – руската схема за манипулиране на информация в Европа и извън нея.

Схемата, използвана от руските пропагандисти, се състои в разпространяване на дезинформация в онлайн платформи, изработени така, че да имитират надеждни институционални и новинарски сайтове, както и пускане на изфабрикувани материали и фалшиви заглавни страници на водещи медии с цел да подвеждат публиката и да разклащат доверието в легитимни новинарски брандове.

Сега ставаме свидетели на това как близки до Кремъл дезинформационни медии като руската държавна агенция ТАСС търсят нови и нови начини да повишат видимостта на манипулативното им съдържание.

Явно опитвайки се да достигнат до нови аудитории, тези медии са отворили акаунти в Telegram на френски и на испански. Вероятно става въпрос и за пореден опит за заобикаляне на съществуващите ограничителни мерки в рамките на ЕС, наложени на други близки до Кремъл медии като RT и Sputnik, както и за пренос на дезинформационните наративи на Кремъл към публики в Централна и Южна Америка, както и в африканските страни, говорещи френски език.

И като споменахме заобикалянето на ограниченията и заблуждаването на медийната аудитория, станахме свидетели на опити за ребрандиране на RT France – канал, свързан с руската държава и санкциониран от ЕС – под ново име като R7 Media (тук можете да видите пример за неговата дейност). След това в Twitter бяха създадени подобни канали с имена R8 Media и R4 Media. Въпреки че лицето може да се промени, разказът и поведението остават същите – и трите гореспоменати „ребрандирани“ акаунти активно взаимодействат помежду си и кръстосано усилват чуваемостта на наративите на Кремъл.

Да хванеш лъжеца в крачка

Миналата седмица делегация от африкански лидери от Сенегал, Египет, Замбия, Уганда, Република Конго, Коморските острови и Южна Африка посетиха Киев и Санкт Петербург. Целта на делегацията беше да се срещне с президентите Зеленски и Путин в търсене на начини за идентифициране и съгласуване на мерки за изграждане на доверие между Киев и Москва.

Експлозивно в прекия смисъл на думата беше началото на това посещение – още докато делегацията пътуваше към региона, Русия изстреля нов ракетен залп срещу Киев. Срещата с Путин в Санкт Петербург обаче демонстрира пред членовете на делегацията един не по-малко разрушителен аспект на войната, макар и не толкова „експлозивен“ – делегацията стана свидетел от първа ръка как руското ръководство безсрамно и необратимо е скъсало връзката си с реалността.

Докато членовете на африканската делегация все още бяха по средата на презентациите си, Путин показа своето презрение, като ги прекъсна с арогантна, изпълнена с лъжи лекция.

Тази лекция съдържаше всичките, опровергавани безброй пъти, куплети на грозната дезинформационна „песен“ на Кремъл. Според репортажа в новините, очевидно предизвикан от бележка за международно признатите граници на Украйна, Путин продължи да твърди, наред с други неща, че войната е започната от Украйна и нейните западни съюзници, че Западът е отговорен за рязкото покачване на световните цени на храните и че Западът не пуска износа на храни от черноморските пристанища.

Ние от EUvsDisinfo неведнъж сме контрирали тези токсични руски дезинформационни наративи. Удачен пример за това е материалът „Разкрити дванадесет мита за войната на Русия в Украйна“, който анализира и опровергава една по една най-типичните руски лъжи. ЕС пусна и информационен ресурс, достъпен на много езици, който подробно обяснява действията на ЕС за подобряване на глобалната продоволствена сигурност.

От лошо по-лошо

Руските имперски мечти за Украйна изглеждат все по-безпочвени на фона на това как украинските сили освобождават град след град от ужасите на руската окупация. Горчивата реалност обаче явно не се осъзнава от висшето ръководство в Кремъл.

За да покаже истинските си намерения и сякаш да направи нещата още по-лоши, Путин се възхити на гигантските знамена на Руската империя и Съветския съюз, които бяха издигнати над Санкт Петербург в същия ден, в който се проведе срещата на Путин с делегацията от африкански лидери.

За Путин и неговите поддръжници тези знамена може би рисуват розова представа за миналото на Русия като „велика сила“, но в действителност за безброй хора в и около днешна Русия те представляват ярък спомен за ужасите на руския империализъм, репресиите и окупацията.

Още случаи на дезинформация от седмицата:

  • Западните санкции не работят. Кремълската мрежа се опитва много усилено, този път очевидно подпомагана от изкуствен интелект, да ни убеди, че западните санкции, въведени срещу Русия заради нейната агресивна война в Украйна, не работят. Това естествено повдига въпроса: ако санкциите не работят и особено ако вредят на западната общност повече отколкото на Русия, защо тогава Русия моли западните страни да премахнат санкциите? Повече за пропагандата на Кремъл относно санкциите на Запада можете да прочетете в тази статия от гост-автор на EUvsDisinfo.
  • Канада незаконно открадна руски товарен самолет, за да го даде на Украйна. Несъмнено първо място за най-циничен и подвеждащ фейк за седмицата печелят манипулаторите от ТАСС. Изисква се много специално ниво на лицемерие да твърдиш, че законосъобразните действия на Канада в отговор на мащабното нахлуване на Русия в Украйна представляват „кражба“. Особено като вземем предвид многото примери като руските незаконни анексии на части от Украйна, кражбата на украинско зърно и оборудване от временно окупираните райони на Украйна и отнемането на западни активи в Русия.
  • Мисията на ЕС в Армения беше разположена със сила и няма нищо общо с мира. Като истински империалисти, руските пропагандни агенти се опитват да представят Южен Кавказ като изключително своя периферия, а сегашното присъствие на ЕС в района – като дестабилизиращ фактор. В пълен контраст с лъжите на идеолозите, гражданската мисия на ЕС в региона стартира в отговор на искане от Армения и с редовни контакти и комуникация с азербайджанските власти. Мисията има за цел да допринесе за сигурността на хората в засегнатите от конфликта райони и да изгради доверие на място.

Източник: EUvsDisinfo 

Данни

Дата на публикуване
23 Юни 2023 г.
Автор
Представителство в България