Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия20 Mарт 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Международна донорска конференция за набиране на средства

Emergency assistance after the earthquake in Turkey and Syria

На 6 февруари 2023 г. земетресение с магнитуд 7,8, последвано от два опустошителни труса, засегна Турция и Сирия, причинявайки масови разрушения и смъртта на десетки хиляди хора.

За да се подпомогне мобилизирането на подкрепа от международната общност за справяне с тежките последици от бедствието, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон, чиято страна председателства Съвета на ЕС, са домакини на конференция на донорите на 20 март 2023 г. в Брюксел.

Конференцията, организирана в сътрудничество с турските власти, ще събере над 60 държави — членки на ЕС, страни кандидатки, съседни страни и държави партньори, членове на Г-20 — с изключение на Русия — държави от Персийския залив, както и ООН, международни организации, хуманитарни организации, международни и европейски финансови институции. 

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи и шведският министър на международното сътрудничество за развитие и външната търговия Йохан Форсел ще ръководят съвместно конференцията. 

ЕС и неговите държави членки възнамеряват да поемат значителен ангажимент за по-нататъшна помощ за възстановяване и реконструкция в Турция, както и за по-нататъшно подпомагане и възстановяване в Сирия. ЕС призовава другите международни партньори и световни донори да проявят солидарност с народите на Турция и Сирия в този труден момент, като мобилизират средства в съответствие с мащаба на щетите. 

За повече информация:

Конференция на донорите за набиране на средства

Информационен документ

Данни

Дата на публикуване
20 Mарт 2023 г.
Автор
Представителство в България