Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Допълнителна информация9 Декември 2021 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Мит: ЕС ни кара да приемем Истанбулската конвенция, която налага "нестереотипни роли на пола"

Мит: "ЕС ни кара да приемем Истанбулската конвенция, която налага учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола", признаването на "трети пол" и дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове"

Domestic violence

Факт:

Истанбулската конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Това е първият всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените и домашното насилие – особено що се отнася до превенцията. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Този международен документ не може да отнеме суверенното право на България да определя националните си закони относно социалните права. Но той ще помогне за защита на жертвите.

Насилието над жени се среща навсякъде — у дома, на работното място, в училищата и университетите, на улицата, в обществения транспорт и онлайн. Всяка жена може да стане жертва на насилие, което да повлияе на общото ѝ благосъстояние и да ѝ попречи да участва пълноценно в обществото. Около половината от жените в Европейския съюз са били обект на словесен, физически или онлайн сексуален тормоз. По данни на Евростат 80 % от жертвите на трафик в ЕС са жени. Животът без насилие е неотменно основно право. Лишаването на жените и момичетата от свобода означава лишаване на света от свобода. Страните членки в Съвета на ЕС подкрепят Конвенцията, Европейският парламент също.

Присъединяването на ЕС към Конвенцията от Истанбул за борба с домашното насилие ще продължи да бъде основен приоритет за Комисията. Представяйки своите политически приоритети новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен заяви, че ако присъединяването към Конвенцията продължи да бъде блокирано, тя ще предложи насилието над жени да бъде добавено в списъка на ЕС на престъпления, определяни в Договора.

Данни

Дата на публикуване
9 Декември 2021 г.
Автор
Представителство в България