Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Допълнителна информация11 Декември 2021 г.Време за четене 1 мин

Мит: Европейският зелен пакт ще съсипе българската икономика

Евопейски зелен пакт

Мит: "Европейският зелен пакт ще съсипе българската икономика и въглищната индустрия, оставяйки хиляди хора без работа."

Факт:

Европейският зелен пакт е новата стратегия за икономически растеж. Целта на Комисията е до 2050 г. Европа да бъде първият неутрален по отношение на климата континент. За да стане това, са нужни незабавни действия. Само с ефективни и своевременни мерки, ще успеем за този период от 30 години да трансформираме икономиките и обществата по един плавен и социално справедлив начин.

България и ЕС като цяло вече понасят значителни човешки, финансови и материални щети от зачестилите природни бедствия вследствие на климатичните промени. Нуждата от незабавни мерки за спиране на глобалното затопляне е въпрос на национална сигурност. Учени от Междуправителствения комитет по изменение на климата предупредиха, че глобално затопляне с 1,5°C над равнището на температурите преди индустриалната епоха ще има сериозни и дори необратими последици за нашите общества и за околната среда. Вече сме затоплили планетата с около 1°C и всички усещаме резултатите от това — последното десетилетие 2010 - 2019 г. бе най-топлото в историята, а последните 5 години бяха най-горещите досега.

Нашата реакция се основава на набор от амбициозни политики както у дома, така и в чужбина. Преходът към неутрално по отношение на климата общество е неотложно предизвикателство, но и възможност за изграждане на по-добро бъдеще за всички. Точно това цели Комисията със своя Европейски зелен пакт.

Не е вярно, че „зеленият“ преход непременно означава вреда за икономиката – напротив. Благодарение на действията на ЕС емисиите на парникови газове са спаднали с 23% между 1990 и 2018 г. Същевременно богатството (БВП) е нараснало със 61%. Икономическата трансформация е напълно възможна, рационална и постижима, стига реформите и инвестициите в устойчиви модели на развитие да започнат сега.

Около 20% от бюджета на ЕС за периода 2014—2020 г. вече бяха заделени за действия в областта на климата. За следващия бюджетен период (2021—2027 г.) Комисията предложи този дял да се увеличи до 25%. Освен това Комисията представи план за мобилизиране на поне 1 трилион евро за устойчиви инвестиции през следващото десетилетие, за да бъдат постигнати целите, определени в рамките на Европейския зелен пакт.

Преходът няма да бъде за сметка на гражданите в социално уязвимите и зависими от изкопаеми горива региони. Този преход или ще бъде справедлив, или изобщо няма да се случи. Затова Европейската комисия предложи в следващия дългосрочен бюджет на Съюза почти половин милиард евро конкретно в помощ на въглищните региони на България от новия Фонд за справедлив преход.

Данни

Дата на публикуване
11 Декември 2021 г.