Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Допълнителна информация27 Януари 2022 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

Мит: Няма смисъл да се ваксинирам, защото ваксината не предпазва от заразяване

Vaccination

Мит:

"Няма смисъл да се ваксинирам, защото ваксината не предпазва от заразяване и ваксинираните също пренасят вируса."

Факт:

Въз основа на настоящите научно доказани данни всички разрешени в ЕС ваксини осигуряват висока степен на защита срещу хоспитализация, тежко боледуване и смърт, като ефективността им сред населението като цяло е 80%. Истина е, че вариантът Омикрон заразява и някои от ваксинираните. Следователно в зависимост от епидемичната ситуация в даден момент ще е необходимо дори и ваксинираните лица да носят маски, да избягват струпването на хора в затворени помещения, да спазват физическа дистанция и т.н.

В същото време хората, които изобщо не са ваксинирани, трябва да знаят, че заразяването с корона вирус е в пъти по-опасно за тях. Те са изложени на много по-голям риск от хоспитализация или смърт в сравнение с ваксинираните. По-голямата част от хората в най-тежко положение в болниците са неваксинирани. Съществува ясно доказано връзка между равнището на ваксинация и хоспитализацията и коефициентите на смъртност: колкото по-висок е процентът на ваксинация, толкова по-малък е рискът от хоспитализация или смърт.

Пандемията от коронавирус все още е тук и причинява смъртта на стотици хиляди хора, парализирайки здравните системи на засегнатите държави. Тъй като коронавирусът се разпространява чрез контакт с капчици течност и се предава на по-далечни разстояния чрез аерозоли, ограничаването на контактите между хората е най-надеждният начин за прекъсване на веригите на заразяване, особено при наличие на лоша вентилация. Ако се даде възможност на коронавируса да продължи да се разпространява неконтролируемо, в крайна сметка здравната система ще бъде претоварена и това може да доведе до по-висока смъртност. Но това е още една причина онези, които все още нямат ваксина, да го направят възможно най-бързо.

Важно е да се отбележи, че преболедувалите коронавирус също са застрашени от Омикрон. Наличните научни данни за естествения имунитет срещу COVID-19 след заразяване показват, че той не е много траен — според повечето оценки лице, което е преболедувало COVID-19, има естествен имунитет в продължение на шест до осем месеца. Ето защо и хората, които са били заразени, трябва все пак да се ваксинират след консултация с лекаря си. Бъдете внимателни, когато четете недоказани твърдения за естествен имунитет срещу COVID-19 след преболедуване, и продължавайте да спазвате необходимите мерки, за да се предпазите от възможна повторна инфекция — стойте на разстояние от другите хора, носете маска и мийте често ръцете си.

За допълнителна информация:

Данни

Дата на публикуване
27 Януари 2022 г.
Автор
Представителство в България