Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
Представителство в България
Новинарска статия20 Септември 2023 г.Представителство в БългарияВреме за четене 1 мин

На 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците

Ден на езиците

26 септември е обявен за Европейски ден на езиците през 2001 г. по инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици и да повиши осведомеността за езиковото многообразие в Европа.

Проявите за отбелязване на Европейския ден на езиците се организират от ГД "Писмени преводи" на ЕК.

Тази година у нас по случай празника се организират следните събития:

В самия Ден на езиците ще се проведе Езиково кафене - за всички, които имат интерес към езиците - и начинаещи, и напреднали. Заповядайте на 26 септември (вторник) от 12.00 до 14.00 ч. в клуб "The Steps" на ул. "Братя Миладинови" №12 в София. Ще имате възможност да поговорите директно с носители на езика и да научите или да упражните думи и изрази както на основните, така и на по-малко разпространените езици. Всеки е добре дошъл да участва безплатно в Езиковото кафе с предварително записване на имейл DGT-Sofiaatec [dot] europa [dot] eu (DGT-Sofia[at]ec[dot]europa[dot]eu) или направо на място.

Втората покана е за Езиков панаир на 30 септември (събота) от 11.00 до 14.30 ч. на площада пред Народния театър "Иван Вазов". Панаирът ще събере на едно място в Градската градина осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и институции, работещи в сферата на лингвистиката, културата и образованието. Ще има музика, шатри, информационни щандове, разговори, забавни игри, награди и промоционални материали. Добре дошли са всички - индивидуално или семейно, с деца и с домашни любимци!

Тази година се провежда и традиционната онлайн игра "Открий богатството на европейските езици". Тя ще бъде активна до 30 септември (събота). Тези, които успеят да отговорят правилно на всички въпроси в интерактивната викторина, ще участват в томбола за разпределяне на атрактивни награди като електронен четец и ваучери на стойност 100 лева от голяма търговска верига. Томболата ще се тегли на 1 октомври (неделя).

Още информация за събитията, свързани с Европейския ден на езиците, можете да намерите на Фейсбук страницата на Европейската комисия в България.

Вижте и още събития по повод Европейския ден на езиците през 2023 г. в цяла Европа.

Данни

Дата на публикуване
20 Септември 2023 г.
Автор
Представителство в България